Volwassenen op de schoolbanken

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Volwassenen op de schoolbanken

© Evarist

1 september associëren we maar al te vaak met blètende kindjes aan de schoolpoort en kwetterende trossen fietsertjes met fluohesjes aan. Maar ook duizenden volwassen hebben tegen die dag hun potlood geslepen.

Inspelend op de trend jezelf te ontplooien is het volwassenonderwijs booming business geworden. De tijd dat deze vorm van onderwijs enkel stond voor het op een alternatieve manier behalen van een diploma is al lang voorbij. Het is ook niet langer synoniem voor recuperatie. De gemiste kansen, weet je wel. Al doet de benaming ‘tweedekansonderwijs’ ons wel die richting uit denken. De focus is niet meer uitsluitend loopbaangericht, wanneer je het aanbod aan cursussen bekijkt. ‘Wijnkenner’ of ‘bloemschikken voor alle gelegenheden’ zijn als cursuspakket eveneens uitdagingen geworden. Anderzijds is er nog steeds een zekere laaggeletterdheid aanwezig in de samenleving, iets wat niet leeftijdsgebonden is of met intelligentie te maken heeft. Je hebt bijvoorbeeld mensen die op ICT-gebied de trein hebben gemist, maar op andere domeinen wel hun mannetje staan. Het volwassenonderwijs is een mooie uitdaging om die mensen op weg te helpen.

Volwassenenonderwijs Lochristi

Sociale contacten

De tijd dat je voor taalonderricht na je werkuren aangewezen was op ‘the English Club’ in Gent ligt al een tijdje achter ons. Vandaag vindt iedereen die het wil binnen fietsbereik zowat onderdak om zijn leerhonger te stillen. Facebook en Twitter lijken dan wel de ideale manier om sociale contacten te maken, niks gaat boven contacten van vlees en bloed. Het gevoel tastbaar tot een groep te behoren die, in tegenstelling tot sociale media, een groep is waar iedereen kleur dient te bekennen qua opleidingsniveau, maakt drempels toegankelijker. Levenslang leren is ontdaan van zijn exclusief economische finaliteit en wordt gekenmerkt door een ruime diversiteit aan thema’s met een persoonlijke en maatschappelijke relevantie: relaties, gezondheid, duurzaamheid, creativiteit…Leren is hier een levenshouding geworden.

Volwassenenonderwijs Lochristi