Voor een appel en een ei

Jean Marie
0 reactie(s)
Voor een appel en een ei

© JMDB

Minder varkens en meer pluimvee is de tendens als we de statistieken van eind 2016 bekijken. Ook meer peren, suikerbieten en aardappelen ondanks boycots en fipronil.

14 miljoen varkens en 28 miljoen leg- en slachtkippen vind je op onze landbouwbedrijven. Het pluimveebestand steeg met 14% en zelfs met 99% als we 30 jaar terug in de tijd gaan. Het varkensaantal was de afgelopen 30 jaar nooit eerder zo laag.

Bij de gewassen stijgt de oppervlakte suikerbieten voor de eerste keer sinds 2011. Ook de aardappeloogst blijft sterk groeien. De fruittelers planten gestaag voor. Perenbomen nemen nu 9.500 ha in van de beplante oppervlakte, een stijging met 6% tegenover 2015.

Dat blijkt uit de landbouwstatistieken van 2016 die gepubliceerd werden door de Algemene Directie Statistiek op basis van de gewestelijke administratieve gegevens die vervolledigd werden met gegevens van een enquête van november 2016. De stijgingen duiden op verschuivende investeringen van de varkens- naar de pluimveehouderij.

De prijzen stijgen niet en er zijn overschotten. Toch investeert en plant men rustig verder aan. De fruitsector werd getroffen door de boycot van Rusland en moest eind 2015 snel op zoek naar andere afzetmarkten. De fruittelers schreeuwden om financiële tegemoetkomingen en de consument werd gevraagd meer peren te eten maar dat was niet naar de zin van appelkwekers. Ook nu wordt door de legkippensector om hulp gevraagd terwijl de prijzen van eieren sterk stijgen en fipronil snel wegebt.

Het gaat een beetje mijn petje te boven maar ik heb dan ook geen gezond boerenverstand natuurlijk.