Waalse Pijl voor dames

Jean Marie
0 reactie(s)

Vandaag rijden ook de dames hun 16de editie van de Waalse Pijl, de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Ashleigh Moolman is het speerpunt van de Lotto Belisol Ladies. Vorig jaar werd zij vijfde. We zullen het niet of nauwelijks te zien krijgen op TV.

 

Hoe Peter Sagan één van de tweede podiumdames bepotelde, ging de wereld rond. De ene vond het een kwajongensstreek, de andere totaal ontoelaatbaar en ongewenst.

Ik kan het opiniestuk in DM van Marnix Beyen, historicus aan de UA, alleen maar appreciëren. Vrouwen zijn inderdaad totaal ondervertegenwoordigd in de sportverslaggeving. Als vrouw moet je de absolute top halen of je komt niet op TV terwijl de vijfde Belg in één of andere rittenwedstrijd nog geïnterviewd wordt.

Voetbal en wielrennen (maar dan alleen de mannenvariant) worden rijkelijk uitgesmeerd op TV. Urenlang.

Alles wordt herkauwd, verhakseld bijna om te kunnen doorgaan van lang voor de start tot een half uur na aankomst.

Het is niet alleen in deze sporten dat vrouwen nauwelijks aan bod komen.

Welke sportliefhebber en actuavolger kent opkomend snookertalent Luca Brecel niet?

Alleen echte snookerfanaten weten dat Wendy Jans tweevoudig wereldkampioene is in deze sport.

 

Om die reden laten we het vrouwenwielrennen los met Ashleigh Moolman, kopvrouw van Lotto Belisol.

“ In 2011 nam ik voor het eerst deel aan deze wedstrijd, tien kilometer voor de meet kwam ik ten val waardoor ik mijn kansen niet kon verdedigen. Ik was toen heel teleurgesteld. Vanaf die eerste kennismaking wist ik dat deze wedstrijd mij op het lijf geschreven was aangezien de aankomst op een steile klim ligt. Vorig jaar eindigde ik vijfde bij mijn tweede deelname, daar was ik heel blij mee. Dat resultaat bewees nogmaals dat het parcours mij echt wel ligt.  Dit jaar hoop ik nog beter te presteren, ik mik op het podium.

Hét cruciale punt in de wedstrijd is uiteraard de Muur van Huy. Dit jaar moeten we halfweg er voor het eerst over, dat is veel vroeger dan voorheen het geval was. Alles staat of valt echter bij de slotklim in Huy. Gedurende de wedstrijd zal ik zorgen dat ik voorin gepositioneerd zit, opdat ik mee kan glippen als er aanvallen komen en in de voorste groep aan de voet van de Muur kom op het einde. Dan is het gewoon voluit naar boven rijden.”

De Waalse Pijl is 131,5 kilometer lang en het parcours is gewijzigd. De vrouwen leggen twee grote rondes af waarin zich zes hellingen bevinden, zoals de Côte de Peu d’Eau, de Côte de Bohissau en uiteraard de Muur van Huy. Deze klim is 1,3 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3%. Er zijn stukken die oplopen tot 19%.

Op het podium wachten geen bloemenjongens.