Wachten op dEUS loont – 1989

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Tekst © Evarist Ganzelever

We hebben er meer dan tien jaar moeten op wachten, maar sinds anderhalve maand is er het nieuwe album “How To Replace It”, waaruit we u vandaag de single “1989” serveren.

dEUS begon als coverband in 1991 op te treden in Antwerpse cafés, maar al snel kwamen ze met eigen materiaal naar buiten. Beïnvloed door folk, punk, jazz en progressieve rock passeerden ze in 1992 niet onopgemerkt bij Humo's Rock Rally, wat resulteerde in het uitbrengen van vier nummers op de  EP “Zea” bij Island Records. In 1994 verscheen “Worst Case Scenario”. Mede door de hitjes “Suds & Soda” en “Hotellounge” werd het album een succes. Er waren talloze onderbrekingen en wisselende bandleden, maar de groep rond Tom Barman was nooit echt weg van het voorplan. Ze wisten met hun talrijke albums het grote publiek te bereiken.

Festivaloptredens, waaronder een tournee van vijfenzestig dagen door Europa, maakten dEUS tot wat ze vandaag zijn. Hun voorlaatste album “Following Sea” verscheen in 2012 en nu is er “How To Replace It” dat twaalf eclectische songs omvat. “1989” verwijst naar het oprichtingsjaar van dEUS en is een gelaagde song doorspekt met subtiele melodieën vol instrumentale nuances. Het is een melancholische terugblik op het verleden zonder er krampachtig aan vast te houden.