“WARRIOR” het WK-lied van Oscar and the Wolf

Bennie
1 reactie(s)

Tekst Bennie Vanderpiete

Vandaag begint het WK voetbal in Qatar. Ook onze Rode Duivels nemen (uiteraard!) deel. “De laatste kans voor deze gouden generatie om een prijs te pakken” hoor je vaak. Maar dan zal het toch een pak beter moeten dan in de oefenpartij tegen Egypte. Een gebrek aan strijdlust toen, want wij verwachten “Warriors” in Qatar. 

Als onze nationale ploeg aan een groot tornooi deelneemt, hoort daar (bijna) altijd een strijdlied bij.

Wie herinnert zich niet “De Rode Duivels gaan naar Spanje” waarin Will Tura in 1982 iedereen met peseta’s uitnodigde om mee te gaan naar het WK in Spanje.
Acht jaar later, het WK ging toen door in Italië,  zongen alle dorstige voetbalfans “Mundiale, pintje halen” mee met Rocco Granata. Trouwens, diezelfde Rocco Granata maakte nu een “WK- liedje” voor de Italianen – “Dove sono gli Azzurri” (Waar zijn de blauwen?) – omdat ze er niet bij zijn in Qatar. Hilarisch is nog steeds “Go West” uit 1994, het lied dat onze nationale voetbalsterren zelf (vrij vals) inzongen voor ze afreisden naar het WK in de VS.

Heel wat beter klonk Stromae die in 2014 met “Ta Fête” ons nationaal elftal op weg hielp naar het WK in Brazilië. Al gingen we er daar in de kwartfinale uit tegen Argentinië. Voor het WK in Rusland, was het de bedoeling dat rapper Damso het strijdlied voor onze Duivels zou schrijven. Maar na klachten over vrouwonvriendelijke teksten zette de KBVB de samenwerking met de artiest stop. Geen WK-lied en misschien was dit zelfs een goed omen. Onze rode voetbalgoden keerden huiswaarts met een bronzen medaille.

Oscar and the Wolf - © Marcel van Leeuwen (Flickr)

Deze keer moet Oscar and the Wolf met het nummer “Warrior” ons Belgisch elftal naar grootste prestaties loodsen. Max Colombie speelde het nummer als afsluiter bij zijn optredens op Lowlands en op Pukkelpop. Hij bracht de song ook in het Koning Boudewijnstadion bij aanvang van de match van de Rode Duivels tegen Wales op 22 september 2022. De Rode Duivels beginnen het WK op woensdag 23 november tegen Canada. Op zondag 27 november volgt dan de wedstrijd tegen Marokko. En dan op donderdag 1 december, als derde en laatste groepswedstrijd, is vicewereldkampioen Kroatië de tegenstander.

Lennert en Janus van de Compact Disk Dummies vonden dat “Warrior” een beetje pit en sfeer miste. Zij maakten voor “De ideale wereld” een eigen versie van het supporterslied en verwerkten daarin ook fragmenten uit vorige WK-liedjes. Dat vindt u via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=aOPOz-8p2bU
Maar als Music on Sundays brengen we u een live versie van "Warrior", een opname van een fan die op 12 november 2022 het optreden van Oscar and the Wolf meemaakte in het sportpaleis van Antwerpen.
It's devil time!

“Warrior” – Oscar and the Wolf
(Het liedje begint in onderstaande clip na ca 55 seconden).

(Foto © Marcel Van Leeuwen/Flickr)