Wat gaan we leren vandaag?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

© JMDB

Maandag hoorde ik in het radionieuws het woord ‘eindtermen’ en ‘onderwijs’ vallen. Beslist een opstapje naar vandaag, de start van een nieuw schooljaar.

Eindtermen zijn het streefdoel van wat een leerling zoal dient te snappen na voltooiing van een opleiding. Wie enkel zijn broek verslijt op de schoolbanken of tijdens de lesuren uitsluitend op Pokemons jaagt met zijn of haar iPhone 6, kan een aantal vaardigheden mislopen en is dan iemand die de eindterm niet haalt.

Aanleiding van deze media-aandacht was een bevragen door de Vlaamse Scholierenkoepel van 17.000 jongeren uit het middelbare onderwijs.

Het resultaat zegt ons dat jongeren meer willen weten over niet alleen mentale en fysieke gezondheid, maar ook basisvaardigheden willen delen die hen verder kunnen helpen in het echte leven.

In een wereld die steeds maar sneller rond zijn as draait zijn zaken zoals maatschappelijke betrokkenheid, waarden en normen en ethische kwesties dingen die ze met openheid willen benaderen. Daarnaast zijn er tal van praktische zaken die jongeren interesseren, tools die noodzakelijk zijn om te functioneren in het leven. Je belastingbrief invullen bijvoorbeeld of huishoudelijke toestanden, iets waar uiteindelijk iedereen vroeg of laat mee wordt geconfronteerd.

Een eigentijdse visie die men dient te vertalen in de eindtermen en die de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil meenemen in het traject dat nu beslist gaat volgen op dit debat.