Wat met stikstof in de landbouw?

Boeren protesteren al een hele tijd tegen het beleid van de Vlaamse Regering, die het over cruciale punten niet eens raakt. Bepaalde sectoren boeren goed, andere dan weer helemaal niet. We brachten de cijfers eens samen. Nieuw zijn de acties tegen bosaanplant, waarbij kruisen de grond in gaan.

CD&V blijft inzetten richting platteland. Heel veel steden zijn ze allang kwijt. Ook het ziekenfonds, de vakbond,  .. zijn niet langer sterk verbonden met de christelijke zuil. Benieuwd wat 2024 zal brengen en of er nog een doorbraak komt in de heikele dossiers? Ook VOKA roert zich in de debatten. Valt Vlaanderen en vooral West-Vlaanderen stil, nu ook Ventilus (hoogspanningslijn) voor commotie en bezwaarschriften zorgt? Dan is er nog de betonstop, het nieuw mestactieplan en de naatuurherstelwet, die via Europa Vlaanderen binnenkomt.

Verslikken en verstikken de beleidsmakers zich?

veld Smalhaveld

Bio landbouw

Vlaanderen hinkt sterk achterop. In 2021 bestond 44,6% of 1.368.315 ha van de Belgische landoppervlakte uit landbouwgrond. Daarvan was 7,4% biologisch landbouwgrond. In Wallonië bedroeg dat aandeel 12,4%, in Vlaanderen slechts 1,6%.

België telde in 2021 2.590 biologische landbouwbedrijven, een kleine toename in vergelijking met 2020. In vergelijking met vorig jaar telt Vlaanderen 28 biologische bedrijven meer en Wallonië 68. Namen en Luxemburg zijn de provincies met de hoogste percentages bio-bedrijven (respectievelijk 18,2% en 25,2%). Deze vorm van landbouw brengt meer op aangezien de winkelprijzen ook navenant zijn.

Steeds groter

Het totaal aantal landbouwbedrijven is tussen 2001 en 2021 gedaald met 39%. Het aantal landbouwbedrijven met meer dan 20 ha grond daalde een stuk minder fel (-16%). Hun aandeel steeg dus in 20 jaar tijd van 40% naar 56% voor het totaal aantal bedrijven. Sinds 1980 is de gemiddelde oppervlakte van de landbouwbedrijven verdriedubbeld. Vergeleken met 2001 is de gemiddelde oppervlakte geëvolueerd van 23,5 ha naar 38,0 ha in 2021. De schaalvergroting is meer uitgesproken in Vlaanderen dan in Wallonië. Intensieve, grootschalige bijna industriële landbouw primeert nog altijd. Kijken landbouwers nog te veel in de lamp van die grote stroper?

stalmest op veld

Van boer naar consument

7.285 landbouwbedrijven verkochten rechtstreeks op de hoeve of op het veld in 2020. Dat is een stijging met 12,3 procentpunt in vergelijking met 2016. Daarnaast hanteerden 425 bedrijven een pakettensysteem voor consumenten-groeperingen, coöperatieven, gespecialiseerde winkels, … en verkochten 451 bedrijven hun producten rechtstreeks op de mark. Op die manier verbindt men ook de consument met de producent wat goed is voor elke goede verstandhouding.

peren te veel

Prijzen

Het jaar 2022 werd in december afgesloten met een stijging van de algemene landbouwindex van 33,1% ten opzichte van december 2021. Deze stijging betreft zowel plantaardige als dierlijke producten. De index voor fruit is een van de enige die daalt. De prijzen voor de lopende oogst van appelen en peren zijn lager dan die van de vorige oogst. De jaarlijkse index van de landbouwprijzen steeg in één jaar tijd met 26% en de index van de prijzen van de productiemiddelen steeg in dezelfde periode met 24,1%.

Slachtingen

In december 2022 werden 68.348 runderen geslacht. Het aantal geslachte varkens bedraagt 867.578, het aantal kippen 24.704.325.

Om de veebezetting in het land te vergelijken, wordt de grootvee-eenheid gebruikt. Met de melkkoe als referentie worden de veestapels van elke diersoort omgerekend. Een melkkoe komt bijvoorbeeld overeen met 2 fokzeugen (+50kg) of 10 schapen.

Hieruit blijkt dat Vlaanderen de hoogste veebezetting hebben, waarbij vooral varkens en pluimvee oververtegenwoordigd zijn. In het zuiden van het land zijn de bedrijven vooral actief in de rundveesector. De Waalse rundveehouderij is ook goed vertegenwoordigd in de biologische landbouw. Momenteel is 9,9% van de Waalse rundveestapel biologisch.

varkens te veel

Te veel varkens

Wij, Belgen eten vooral varkensvlees in al zijn vormen. Varkensteelt is de belangrijkste vleesindustrie van ons land qua productiewaarde. 53,1% van de populatie is geconcentreerd in de provincie West-Vlaanderen. Hoewel België eind 2020 eindelijk uit de varkenspestcrisis kwam, daalden de producentenprijzen voor varkens vanaf mei 2021 opnieuw.

De pluimveesector is een groeisector. In tegenstelling tot de rundvleessector wint hij sinds 2009 constant aan belang. 59% van de pluimveeteelt bevindt zich in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. Schapen- en geitenhouderij is eerder beperkt in België. Sinds 1990 heeft de geitensector een hoge vlucht genomen en is de geitenstapel toegenomen van 9.111 dieren in 1990 naar 75.355 in 2020. (Bron Statbel)

Er was in februari 2021 al een stikstofakkoord maar dat werd niet gevaloriseerd mede door het protest van o.a. Boerenbond. Wanneer het dan wel lokt, is koffiedik kijken. Ondertussen blijft de luchtkwaliteit op veel dagen ondermaats en ook beken en rivieren blijven vervuild. Zie https://www.irceline.be/nl 

Scroll naar boven