Wie de Boule D’or-rokers nog eens tegen het lijf wil lopen…

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Miat Gent

© Evarist

…moet maar eens afzakken naar het MIAT in Gent, waar nog tot 26 juni de kleurrijke retrotentoonstelling ‘Amai email! – De Belgische emailindustrie’ loopt.

Ze zitten als het ware in het collectieve geheugen, de geëmailleerde reclameborden die je tot de jaren ‘60 zowat op iedere straathoek aantrof. Reclameborden voor drank, tabak, wasproducten, koekjes, sigaren en andere consumptiegoederen sierden de gevels van cafés en winkels. Maar daar bleef het niet bij, email vond ook zijn weg naar het huishoudelijke leven, in kachels, keukengerei, waskommen of nachtemmers, om er maar enkele te noemen.

Miat Gent

Vanaf de tweede helft van vorige eeuw raakte email steeds meer in onbruik ten voordele van plastiek, inox en aluminium. Ook reclame werd vluchtiger en de borden moesten niet langer een eeuwigheid meegaan. Toch is email niet helemaal verdwenen uit het straatbeeld. Zo wordt deze duurzame techniek nog steeds toegepast voor het maken van straatnaam- en signalisatieborden.

Miat Gent

De expo ‘Amai email!’ brengt niet alleen de geschiedenis van de Belgische emailindustrie, maar toont ook heel concreet hoe een geëmailleerd bord tot stand komt. Samen met de meer dan 200 reclameborden, die niet alleen een staaltje van decoratief vakmanschap zijn, maar bovendien het verhaal vertellen over een alledaagse leefwereld waar niet veel meer van rest. Tentoongestelde geëmailleerde gebruiksvoorwerpen uit een niet zo ver verleden en opgesteld in een aangepast decor maken het geheel bovendien heel tastbaar.

Kortom, deze expo is zeker aan te bevelen voor diegenen die wat kleur willen in nog maar eens een regenachtige winterdag.

MIAT, Minnemeers 9, 9000 Gent - www.miat.gent.be - Elke dag open van 10 tot 18 uur, behalve op maandag.

miat gent