Wijngaarden in Oost-Vlaanderen

Gisteren 30 augustus kon je in Oost-Vlaanderen 5 wijndomeinen bezoeken. In onze provincie wordt elk jaar zo’n 13.000 l wijn gemaakt en daarmee zijn we zeker niet de grootste producent in België. Het bewijst alleen dat de wijnboer ook hier gastronomisch zijn wijnsteentje kan bijdragen. Wij trokken naar de andere kant van Gent.

We kozen voor het domein Waes in Zwijnaarde – www.wijndomeinwaes.be. De wijngaard werd in 2005 aangeplant en is momenteel 5.600 m² groot. De eerste wijn kwam zo’n 4 jaar later. Nieuwe aanplant zal de opbrengst in de toekomst verhogen.

Wijndomein Waes Zwijnaarde Lekker Oostvlaams

Hier koos men voor hybride rassen die ziektebetendiger en minder vorstgevoelig zijn. Voor wit zijn dat solaris, bianca en sirius. Voor rood regent, rondo en léon millot. De wijnbouwers kozen voor ecologisch, duurzaam met referenties naar biodynamie en biologische landbouw. Chemische bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt.

De netten aan de wijnstokken hebben diverse nuttige doelen. Ze houden de vogels weg, maken het wespen moeilijker om bij de druiven te komen en beschermen ook tegen hagel en felle regen.

Wijndomein Waes Zwijnaarde Lekker Oostvlaams

De wijnbouwers wonnen al diverse prijzen op wedstrijden, zoals de Beste Belgische Wijn. We proefden er drie.

Het symbool van het Huis is de milieuvriendelijke egel die terug te vinden is in het wapenschild van de Brugse Familie Waes, waar Lodewijk verbonden is aan de balie.

Wijndomein Waes Zwijnaarde Lekker Oostvlaams

De witte versie schonken we in de Senior in actieweek in februari hier en de wijnen zijn ook op diverse plaatsen te koop, oa in Gent, Collin. Wie deze godendrank Lekker Lokaal gewoon eens wil proeven, moet eens langsgaan in Baravins, Steendam 53 Gent – www.baravins.be. De uitbater woont in Lochristi.

Deze eerste wijntoer is een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen – www.lekkeroostvlaams.be. Even verderop in Afsnee en Merelbeke kon je er nog 2 bezoeken.

De andere deelnemers waren wijndomein de 3 Fonteinen in Zottegem – www.wijndomeinde3fonteinen.be – Wijn Driesse te Sint-Lievens-Esse – www.driesse.be/?page_id=15 –Wijngaard Kampenberg in Vlierzele – http://www.kampenberg.be – Domein de Roscam in Merelbeke – www.facebook.com/domein.dr – Vlaamse Wijnacademie met een didactische wijngaard naast de avondschool Syntra in Afsnee.

Scroll naar boven