X!NK – “De vriendschapsband”

Bennie
0 reactie(s)
XINK - Vriendschapsband © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Vandaag voor onze Music on Sundays een stukje nostalgie met “De vriendschapsband” van X!NK. Voor onze jongere lezers en volgers misschien zelfs een stukje jeugdsentiment.

In 2003 vond het eerste Junior Eurovisiesongfestival plaats in Kopenhagen. België organiseerde daarom, in aanloop naar dat festival, “Eurosong for Kids 2003”. In de finale van Eurosong - op zondag 21 september 2003 - kroonde X!NK zich tot winnaar. Zij mochten België vertegenwoordigen in de Deense hoofdstad met hun zelfgeschreven nummer “De vriendschapsband”.

De groep X!NK bestond uit vier jongens die toen tussen 10 en 14 jaar oud waren. Jonas Meukens was de tekstschrijver en zanger van de groep en speelde ook gitaar, zijn broer Niels was drummer. De broers Thomas en Philip Valkiers speelden respectievelijk gitaar en basgitaar.

Op 15 november 2003 was er dan het Junior Eurovisiesongfestival. Van de zestien deelnemers eindigde X!NK als zesde, met 83 punten. De groep kreeg van ieder land punten.
Begin 2004 lanceerde de band een tweede single, getiteld “Oh-ho”. Later dat jaar verscheen hun eerste album met daarop twaalf nummers. Die CD (die ook X!NK heette) behaalde goud in Vlaanderen. Op 30 september 2005 verscheen het tweede album  “Vergif” met onder meer de singles “Denk aan mij”, “Hou ons niet tegen” en… “De andere kant”. Die song was ook te horen op het einde van de Vlaamse versie van de film “Ice Age 2: The Meltdown”.

Op 17 oktober trad X!NK voor het laatst op in het jeugdhuis van Grobbendonk. De band splitte nooit officieel maar vanaf dan ging ieder zijn eigen weg. Drie van de 4 leden bleven ook actief in de muziekwereld, enkel Philip Valkiers deed dat niet.
Deze week raakte bekend dat de groep een comeback plant. Dat vertelden ze zelf bij Studio Brussel. Dertien jaar na hun laatste gezamenlijk optreden, komt er een reünieconcert in de Ancienne Belgique in Brussel. Dat concert zal plaatsvinden op 23 februari 2023. Tickets zijn vanaf morgen, maandag 24 oktober, te koop.

Maar – in deze  “Music on Sundays” – nog eens een flashback naar 2003 met “De vriendschapsband” van X!NK. Fijne zondag.