Yoga voor beginners

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
© ves

© ves

Mijn allereerste yogales ligt ondertussen al enkele maanden achter me. Ik begon eraan als een volleerde leek en dacht dat ik het snel beet zou hebben. Toch bleek het niet zo eenvoudig te zijn als ik aanvankelijk dacht.

Het tempo van yoga ligt zeer laag en ik dacht dus dat de oefeningen me weinig moeite zouden kosten. Niets was minder waar. Je evenwicht bewaren, daarbovenop lenig zijn én rustig blijven doorademen, ik had het allemaal een beetje onderschat. Doe dit maar eens zonder een plompe of onbehouwen indruk te geven. Maar het ging steeds beter want naarmate de lessen vorderden vond ik steeds meer mijn draai en genoot ik er echt van! Omdat je rustig en geconcentreerd bezig bent met je oefeningen is er in je hoofd weinig plaats voor andere gedachten.

Elke les werkt bovendien opbouwend en je kunt steeds meer, zonder dat je het gevoel hebt dat je aan het overdrijven bent. Al nam mijn leraar soms houdingen aan die ik enkel zou kunnen indien ik in een volgend leven zou reïncarneren als elastiekje of Russische turnster.

Yoga is een eeuwenoude vorm van meditatie. Er bestaan verschillende strekkingen in yoga en men onderscheidt eigenlijk twee gebieden. Er is hatha-yoga (de lichamelijke houdingen) en de yoga van de meditatie. Beide types kennen verschillende opsplitsingen. Er bestaat ook yoga speciaal voor kinderen.

Yoga ontspant lichaam en geest maar er is meer dan dat. Het houdt de organen gezond en het is goed voor de darmen en de bloedsomloop. Of zoals we kunnen lezen in ‘Yoga voor iedereen' van Kareen Zebroff: "Gymnastische oefeningen houden zich vooral bezig met de spieren, yoga met de goede gezondheid van de organen. Gymnastiek put de energie uit, yoga vernieuwt ze."

Wist je dat je yoga eigenlijk heel gemakkelijk thuis kan doen? Je hebt enkel een matje nodig en je kan al aan de slag. Er bestaan genoeg goede boekjes met yogaoefeningen zoals ‘Yoga' van Jennie Bittleston, ‘Yogagids' van Vimla Lalvani en de klassieker ‘Yoga voor iedereen' van Kareen Zebroff. Tot slot aan de durvers: veel succes!