Youssou N’Dour - Sama Guent Guii

Claudine
0 reactie(s)
Youssou N’Dour : Sama Guent Guii

Tekst Claudine De Wilde

Amper 14 kilometer breed is de Straat van Gibraltar. “Die afstand nog overbruggen en je bent vrij daar aan de overkant in het land van de hoop” is het plan van drie jonge Afrikanen - Violette, Bouba en Mukela. ‘14 Kilómetros’ is de titel van de bekroonde Spaanse film van Gerardo Olivares uit 2007 met muziek van Youssou N’Dour.

Deze film is een mix van documentaire en fictie. Grenzen, barricades noch slagbomen beletten honderdduizenden Afrikanen op hun weg naar een beter leven in het noorden. Via de ervaringen van het jonge trio dat de gevaarlijke reis naar Europa onderneemt, en daarvoor Mali, Nigeria, Algerije en Marokko doorkruist, toont Olivares de schande en de verwerpelijke zwendel die met immigratie samengaat. Maar hij beschrijft ook de mooie vriendschap en de solidariteit en bovenal de fabelachtige schoonheid van het Afrikaanse landschap.
Youssou N’Dour, bijgenaamd ‘de nachtegaal van Dakar’ en van 2012 tot 2013 minister van Cultuur en Toerisme in Senegal, is vooral bekend van het duet met Neneh Cherry uit 1994 ‘ 7 seconds’. https://www.youtube.com/watch?v=wqCpjFMvz-k

‘Sama Guent Guii ‘, het lied uit de film ’14 Kilómetros’ versterkt de beelden van het uitgestrekte monotone woestijnlandschap. Puur, warm en slechts begeleid door een gitaar zingt N’Dour over een droom : de gloed van vuur op iemands  gezicht, een stem die geesten oproept, het zacht getokkel op een gitaar, stil verdriet, een vogel met last beladen, de aarde kreunt, bedelaars van de zon   ….
Luister en je zult zien!