Ze werden gewogen – Groen wint

Jean Marie
0 reactie(s)

Nu mijn BBB (Brabantia Brieven Bus) herademt, mijn deurbel rustiger tijden tegemoet gaat en de stemmen geteld zijn, heb ik alle folders en pamfletten op een weegschaal gelegd. Mijn Tefal Optiss is niet geijkt en dit is dan ook niet geschikt voor het Guinness Book of Records.

In Lochristi ging het over veelal dezelfde discussies, zoals in alle andere Vlaamse steden en gemeenten. Politicoloog en professor Carl Devos zegt het zo: “ De discussies hebben veelal te maken met de impact van de stijgende bevolkingsdruk (inclusief vergrijzing, vergroening, verkleuring) op de leefbaarheid (mobiliteit, wonen, veiligheid) van onze steden.”

In aanloop naar de verkiezingen vroegen we alle partijen hoe papierveilig hun campagne zou zijn en wat er allemaal op ons zou worden los gelaten. De antwoorden werden eerder al gepubliceerd en nu hebben wij ze gewogen.( Zie:  http://www.lochristinaar.com/blog/ze-worden-gewogen )

De papierveiligste campagne werd gevoerd door Groen. In mijn brievenbus vond ik 20 gram aan informatie. Het Vlaams Belang volgde met 34 gram. De NV-A legde al iets meer gewicht op de keukenweegschaal en klokte af op 80 gram.

De sp.a probeerde te overtuigen met 124 gram. De CD&V deed er nog een schep papier bovenop, 150 gram.

Al deze partijen samen gebruikten minder papier om onze stem binnen te halen dan Open VLD. Met 515 gram voerden ze een megacampagne.

Deze stroom veroorzaakte geen indigestie, nu ik de resultaten zie. Het was alleszins niet bij te houden. Ik ga al dat papier nu zorgvuldig opbergen en in de volgende jaren alle beloftes van wie dan ook toetsen aan wat ze allemaal doen.

Ooit worden ze dan gerecycleerd en dat papier teistert dan misschien weer mijn brievenbus, als die nog recht staat.

Groen ontvangt van Lochristinaar alvast een pakketje zorgvuldig geselecteerde en biologische Fair Trade wijnen voor deze papierveiligste campagne.

In Lochristi ziet het politieke landschap er vanaf 1 januari 2013 zo uit:

Open VLD behoudt haar absolute meerderheid met 49.3% en 17 zetels (winst +1). Ze zakt licht (-2.5%). De partij haalde 7.692 stemmen binnen waarvan er 5.553 op naam van de burgemeester.

De CD&V blijft de tweede partij (18.9%) en haalt 5 zetels. Ze verliest 3 zetels en zakt sterk (- 8.3%).

De derde partij wordt NV-A en ze komt in de gemeenteraad met 5 vertegenwoordigers. Ze haalt 18% van de stemmen.

Groen valt net als in 2006 nipt uit de boot met 5.4% (+0.1%) en dat zijn enkele tientallen stemmen te weinig.

Het Vlaams belang verdwijnt uit de gemeenteraad en is ook sterke daler met nog 4.3% of een verlies van 5.4%.