Ze worden gewogen.

Met deze politieke column laat ik bedenkingen los, vaststellingen ook en foto’s die niet bijgewerkt noch geënsceneerd zijn. De politiek volgen hier onder de toren doen we al een tijdje, soms eens als bevoorrechte getuige.

Voor Lochristi hebt u de keuze tussen zes partijen. Voor de provincie zijn er meer. 27 zitjes in de gemeenteraad worden er zondag verdeeld. De andere engagementen (of eventuele troostprijzen) bij het OCMW, de politieraad en de intercommunales worden later verdeeld.

Open VLD (1) trekt uiteraard met burgemeester Yves Deswaene als lijsttrekker naar de kiezer Dit is de derde keer. Tijdens deze legislatuur stopte schepen Filip De Pauw en ook schepen Isabelle De Meyer is geen kandidaat meer. De grootste partij (51.8%) had misschien beter apolitieke – onafhankelijke kandidaten op de lijst gezet in plaats van enkele duo’s? Er is één poging met Jens.

De N-VA (2) komt alleen op en veel kandidaten zijn al heel lang lokaal actief. In 2000 trokken ze nog met sp.a naar de kiezer. Het kartel brak toen (met twee verkozenen) de absolute meerderheid van CD&V. In 2006 was het succes van LOVS kleiner (5.9%). Tom De Sutter trok zich 3 jaar later uit de gemeenteraad terug. Het is koffiedik kijken wat het De Wevereffect hier teweegbrengt en oud CD&V-kandidaat, Marc Bollaert? Wordt er (veel) gevist in andere vijvers? Test ook voor 2014?

Het Vlaams Belang (3) zag zijn boegbeeld een stap terug zetten. Daniël De Knijf is lijstduwer en Guy Burssens trekt voor de eerste maal. Met 2 gekozenen en 9.7% van de stemmen is het wellicht afwachten hoeveel kiezers nu voor N-VA of andere partijen stemmen? Met een onvolledige lijst trekken ze naar het stemhokje. Sommige kandidaten verschijnen niet met foto op de folders.

Sp.a (4) trekt met een nieuwe lijsttrekker richting kiezer. Dimitri Van den Bossche, broer en zoon van, koos voor een vernieuwde lijst waar er geen plaats meer was voor hun gemeenteraadslid. Deze partij komt nu alleen op en dat was van 1994 geleden.  Het is de enige partij met een trio op de lijst.

Groen (6) heeft een nieuwe nummer 1 met Didier Van Den Meersschaut. In 2006 verloren ze heel nipt hun enige zetel (5.3%). Het is nu uitkijken of ze terugkomen in de gemeenteraad? Misschien toch een gemiste kans om met een vrouw (Hilde Van Laere?) als lijsttrekker naar de kiezer te trekken. Loots unicum meteen. Hoeveel kiezers brengt Marleen Rogiers mee?

CD&V heeft nu 8 verkozenen in de raad en is nog steeds sterk verankerd (27.2%) via de vele verenigingen. Onderweg verloren ze Joachim Boon en ook Lieven Claeys stopt er mee. Met een nieuwe lijsttrekker, Dirk Van Nieuwerburgh, en vanuit de oppositie is het wellicht niet gemakkelijk, zeker nu ook N-VA in de nek blaast en Lochristi minder achterland is? Hoe goed doet Gunther Landuyt het net als andere echte nieuwkomers?

Wie 1 van de 27 zitjes binnenhaalt, staat nu al deels vast maar of het politiek landschap wat geler, groener, .. of in hoofdtoon blauw en oranje blijft, weten we zondag.

Veel Succes!

Meer informatie: www.openvldlochristi2012.behttp://lochristi.n-va.be/ www.vlaamsbelanglochristi.behttp://lochristi.s-p-a.bewww.groenlochristi.behttp://didiervdm.typepad.com/logroenwww.marleenrogiers.behttp://www.cdenv-lochristi.be

Scroll naar boven