Gentse Feesten 2017 – 10 Tips!

Bennie
1 reactie(s)
Gentse Feesten 2017 10 tips

© Bennie Vanderpiete

Morgen gaan ze van start, de 174ste Gentse Feesten. Vorige week kreeg u van ons reeds 5 tips met artiesten uit Lochristi die u aan het werk kan zien. Maar het programmaboekje is weer ongelooflijk dik, het aanbod overweldigend. Daarom vandaag, net voor de aftrap van het 10-daags festival, nog eens 10 aanraders.

Willem Vermandere en Johan Verminnen op het Luisterplein

Ook dit jaar doet het Laurentplein zijn bijnaam van “Luisterplein” weer alle eer aan. Geen opzwepende beats en dansmuziek, maar elke dag opnieuw een hele rits rasartiesten die “het betere lied” brengen. Jong aanstormend geweld en doorwinterde artiesten wisselen elkaar af. Maar steeds met oog voor kwaliteit. De eerste avond, morgenavond dus, opent het Laurentplein onmiddellijk met twee heel grote namen. Om 21u30 is er het optreden van Willem Vermandere die hier verleden jaar de feesten opende. Een optreden dat fel gesmaakt werd, een heel erg mooie avond. En na Willem Vermandere is het om 23.15 uur de beurt aan Johan Verminnen.

Teater Exces

Jarenlang verbaasde Exces de Gentse Feesten-bezoekers met hun eigenzinnige straattheaterproducties. Altijd heel artistiek en verrassend. De acteurs telkens weer verkleed in prachtige creaties. Ook in de openingsparades waren ze steevast een van de opvallendste deelnemers. Tot Patrick Vandewalle er in 2015 - ten gevolge van financiële en subsidieproblemen - mee stopte en een grote uitverkoop hield.
Dit jaar is Teater Exces - in het kader van het Puppetbuskersfestival - terug met een nieuwe interactieve productie “Fruitig". Een gekke fotograaf probeert zoveel mogelijk toeschouwers te laten plaatsnemen tussen 2 fruitige figuren op een bank. Ze worden dan ook echt gefotografeerd. Maar die bank blijkt niet zomaar een bank…
Exces is te zien op zaterdag 15 en zondag 16 juli en van 21 tot en met 23 juli aan de rotonde bij Sint-Jacobs. Van 17 tot en met 20 juli vindt u hen op de Botermarkt, telkens van 13 tot 18 uur.

Vuurwerk aan Portus Ganda

Hoewel hij waarschijnlijk de jongste vuurwerkmaker van ons land is, scheren Cliff Hooge en zijn team van HC Pyrotechnics al jaren hoge toppen binnen de vuurwerkwereld. Belgisch kampioen in 2012, titels in Monte Carlo, Potsdam, Zagreb en vorig jaar nog de eerste prijs op het prestigieuze vuurwerkfestival in het Duitse Hannover. In Gent gaat hij een uitdaging van een ander kaliber aan: een vuurwerkspektakel creëren op de geschifte elektrotrash beats van de Gentse Kenji Minogue. Het zal knallen op zondag 16 juli om 23 uur aan de Voorhoutkaai – Portus Ganda.

Aperitiefconcerten Karin Tanghe en Ann Lemaitre

Karin Tanghe kent u ongetwijfeld van haar tv-werk. Ze wordt nog altijd herkend als Koningin Angina uit “Kulderzipken”, maar had ook gastrollen in andere bekende series als “Flikken”, “Sara” en “Thuis”. Eigenlijk begon Karin Tanghe haar carrière eerder muzikaal, maar raakte het zingen op de achtergrond doordat ze steeds meer theaterwerk deed. Tot vorig jaar, toen ze – samen met pianiste Ann Lemaitre – op de Gentse Feesten een aperitiefconcert met Franse chansons bracht.
Heel erg mooi en erg gesmaakt door het publiek. Dus doen ze het dit jaar nog eens over met een nieuw programma met liedjes van o.m. Piaf, Brel, Aznavour, Adama, Cabrel, Marie Laforêt en Barbara. Een uur vol prachtige teksten en melodieën, meeslepend en ontroerend.
Het aperitiefconcert vindt plaats in de cultuurkapel St-Vincent (St Antoniuskaai 10, 9000 Gent) van zondag 16 t/m zondag 23 juli telkens om 11 uur. Tickets kosten 12 euro en daarvoor krijgt u, naast de heerlijke muziek, ook een glaasje cava aangeboden.
Ticket reserveren of aankopen kan u telefonisch 09 233 77 88 of via deze link http://www.uitbureau.be/voorstelling?VoorstellingId=4558

Les Truttes op het Sint-Baafsplein

CC Westrand in Dilbeek vroeg in 1996 aan enkele Dilbeekse artiesten of ze voor een feestelijke gelegenheid een 20-tal minuutjes covers konden spelen. Daar het eenmalig was - en de opzet eerder humoristisch - doopte het gelegenheidsbandje zichzelf “Les Truttes”. 21 jaar later zijn ze misschien de grootste partyband van Vlaanderen, die in een wervelende show een spervuur van steengoede covers op het publiek afvuren. Groots, imposant en formidastisch! Ondertussen een vaste waarde op de Gentse Feesten.
Les Truttes brengen op woensdag 19 juli om 23.30 uur op het Sint-Baafsplein hun nieuwste show “The Empire Strikes back”. Must see!

Mardi Gras op Braunplein

Dit jaar kan je weer genieten van een onvervalst “New Orleans”-sfeertje op het Braunplein en onder de stadshal. Voor het tweede jaar op rij viert men er tien dagen lang Mardi Gras. Danseressen getooid met pluimen of in tijgerpakjes, een Voodoo-danser en heel wat kralenkettingen. Elke dag opnieuw een carnavalsfeestje met livemuziek of steengoede feestmuziek. Vorig jaar een gigantisch succes en je kon er, zeker ’s avonds laat, op de koppen lopen.

Reginald & de Bosbeesten op het Sint-Baafsplein

Maar ook de allerkleinsten worden niet vergeten tijdens de Gentse Feesten. Heel wat pleinen brengen geregeld een kinderprogramma. Zo ook het Sint-Baafsplein met zijn Drakenclub. Daar treden op zaterdag 15 juli om 15.45 uur “Reginald & de Bosbeesten” op. Eerder dit jaar kon u deze feestband voor kids al aan het werk zien tijdens de tiende buitenspeeldag in Lochristi.
Reginald & de Bosbeesten op zaterdag 15 juli op Sint-Baafs.

Circus en workshops voor de kinderen

Ook dit jaar terug jeugdcircusfestival op de Gentse Feesten. Een frisse mix van aanstormend talent en (inter-)nationale circustoppers veroveren het Baudelohof. Vier dagen lang zijn er allerlei voorstellingen: intiem, spectaculair, humoristisch en heel afwisselend. Voor elk wat wils. Bovendien kunnen de kinderen ook gratis deelnemen aan allerlei circusworkshops.
Van zondag 15 juli tot en met woensdag 19 juli in het Baudelohof, telkens van 15 tot 18 uur.

Ommegang van de Stroppendragers en Keizer Karel

Gentse Feesten, dat is ook traditie en geschiedenis. Op 3 mei 1540 vernederde Keizer Karel V de notabelen van Gent - zijn geboortestad - omdat de Arteveldestad zich tijdens de Gentse revolte schuldig had gemaakt aan majesteitsschennis. Hij liet de leiders van de opstand arresteren. Vijfentwintig van hen werden omgebracht, de anderen liet hij bij wijze van bestraffing door de stad gaan met een strop om de hals. Deze strop is blijven leven als het Gentse symbool van fiere weerstand tegen elke vorm van tirannie en misplaatste autoriteit.
Dit gebeuren wordt jaarlijks herdacht tijdens de rondgang van de Stroppendragers en Keizer Karel. De stoet start op 21 juli om 20.30 uur aan het Gravensteen, waar hij ook terug toekomt na een rondgang langs o.m. de Kraanlei, de Vrijdagmarkt, de Belfortstraat, het Emile Braunplein, Klein Turkije en de Groentenmarkt. Applaus voor de stroppendragers en een Keizer die uitgejouwd wordt.

The Magical Flying Thunderbirds

Zes jaar geleden lasten ze een pauze in maar tijdelijk werd bijna definitief. Tot ze beslisten om dit jaar een allerlaatste keer op (afscheids)tournee te gaan. Miguel Wiels, de broers Alain en Philippe Bokken, Pallieter Van Buggenhout en zanger frontman Charel van Domburg vulden hun playlist aan met een hele reeks hedendaagse nummers en zullen dit jaar een allerlaatste keer optreden op de Gentse Feesten. Eind oktober valt dan definitief het doek en behoren MFT tot de (Belgische muziek-) geschiedenis. Een heel erg mooie afsluiter van deze Gentse Feesten die u zeker niet mag missen.
Sint-Baafsplein, zondag 23 juli om 23.30 uur.

En om te eindigen met de woorden van de Bellenman: “Goeie Gentse Fieste”