“Paddenstoelen” op de Tuindagen – 10 tips

Bennie
1 reactie(s)

Een mooi – maar niet zo gemakkelijk – onderwerp. Ondanks de regen een behoorlijke opkomst. Ook vandaag en morgen zondag kan u in het Park van Beervelde duizenden paddenstoelen bewonderen in alle formaten.

Behoorlijke opkomst en …na regen komt zonneschijn!

Gisteren gingen de 58ste Tuindagen van Beervelde van start. De weersvoorspellingen waren niet bijster en het regende ’s morgens geregeld. De rijen aan de kassa waren dus net iets minder lang maar toch een behoorlijke opkomst met zo’n 3.7000 bezoekers. En de thuisblijvers kregen ongelijk. Want na de middag volgden er mooie opklaringen en was het aangenaam toeven in het herfstzonnetje.
Het centrale thema voor deze herfsteditie is “Paddenstoelen”. Een thema dat eenvoudiger lijkt dan het is, want - eens geplukt - houden deze “planten” (eigenlijk vruchtlichamen van schimmels) niet lang. Heel wat standhouders werkten dus met decoratiemateriaal. De ene keer zeer origineel, een andere keer met een humoristisch kantje. We geven alvast een aantal tips en ontdek 10 standen die u zeker moet bezoeken.

Paddenstoelen en ludieke kabouters bij Verbauwhede

Kort na de ingang – op het kruispunt van een vijftal paden - kan u rechts de rode loper volgen tot op de stand van Verbauwhede. Dit familiebedrijf verhuurt en verkoopt werktuigen zoals graafmachines, kranen, hoogtewerkers enz.
Elk jaar terug slagen ze er in om hun stand origineel in te kleden. Deze keer met een humoristisch trekje. Zo’n 120 paddenstoelen uit teakhout sieren deze locatie. En bij deze paddenstoelen horen ongeveer 120 kleurrijke kabouters. Allen met opgestoken middenvinger. Zowel de kabouters als de paddenstoelen zijn ook te koop. Uiteraard beloonde de damesjury deze stand met goud.

Velt

Naast de villa de stand van VELT waar met veel enthousiasme gewerkt werd met paddenstoelen. Velt toont hoe iedereen shiitakes, oesterzwammen en elfenbankjes kan kweken. Eén van de blikvangers zijn ongetwijfeld de grote “paddenstoelen” net voor hun stand. Het bovenste deel lijkt wel een bal die bekleed werd met allemaal “apennootjes”. Niets is minder waar, dit is gewoon een bijzondere soort pompoen!

 

“Ons Ateljee” van Anne Huttener en Kinderkankerfonds Koester

Ook dit jaar verbaast “Ons Ateljee” weer met hun prachtige creaties in bloemsierkunst. Deze keer centraal in hun stand een reusachtige vliegenzwam. Uiteraard werd ook deze stand – net als VELT – met goud beloond. De opbrengst van de bloemstukken die zij dit weekend verkopen, wordt aan het kinderkankerfonds geschonken. En hier willen we dan ook de lieve dames van Koester vermelden die azalea’s verkopen ten voordele van het Kinderkankerfonds. U vindt hen bij de stand van Anne Huttener en Ons Ateljee. De Tuindagen, een uitstekend moment om een goede daad te stellen!

The RHS Experience

De “Flower Shows” van de Engelse “Royal Horticultural Society” worden beschouwd als de absolute top van de florale evenementen. Vóór de villa in het Park van Beervelde, deze keer een showtuin volgens de regels van de RHS en … rond het centrale thema van deze Tuindagen.
Deze showtuin bestaat uit drie delen met elk een weelderige bloemenpracht. In het eerste deel een “Butterfly&Bee Mix”, of dus een bontgekleurd mengsel van insectenvriendelijke één- en tweejarigen.
Het middelste deel herbergt een “Exciting Mix” of een bont mengsel van eenjarige zomerbloemen. Het laatste deel schittert met plukbloemen die geschikt zijn voor boeketten.
Een bewandelbaar pad van reuzengrote, houten paddenstoelen leidt de bezoekers door deze drie delen. Voor deze bloemenpracht een opstelling van shiitakestammen. De shiitake is een eetbare paddenstoel die groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot.
Zondagnamiddag om 16 uur worden alle bloemen afgeknipt en verdeeld.

De bloemenschommel

Tussen de villa en het koetshuis, stand 640 van BEST-select. Jong en oud kunnen hier plaats nemen in de bloemenschommels tussen de pluimhortensia’s. Je wordt er gratis gefotografeerd.

De Vierkanthoeve met “Championette”

De vierkanthoeve is al jaren vaste klant op de Tuindagen. Zij bieden onder meer een rijkelijk assortiment aan zelfgemaakte natuurlijke kazen. Net als bij de voorgaande edities, maakten ze ook deze keer een speciale kaas rond het centrale thema van de Tuindagen. Deze keer werd het een “Championette”, een rauwmelkse zachte kaas met bospaddenstoelen. Heel erg lekker. Maar vlug zijn is de boodschap, want er gingen gisteren al heel wat bolletjes over de toonbank.

De Groene verbeelding

Op het grote grasplein achter de villa, ook heel wat mooie standen. Helemaal in het midden, naast het podium met muziekoptredens, de open tent van “De Groene Verbeelding”. Hier geeft Gudrun Cottenier het hele weekend workshops bloem binden. Maar ook wie zelf niet actief aan de slag wil gaan, moet hier zeker eens voorbij wandelen. De reuzenkrans met dahlia’s, de tafel vol versierde koffie- en theekannen en de met bloemen versierde middenpalen zijn echte eyecatchers. Net als de vierkanthoeve, kreeg “De groene verbeelding” terecht goud van de damesjury.

Wilgen

Eveneens op het middenplein de stand van “Wilgen”. Hier vormen een 14-tal pijlers uit wilg een halve bol. Deze “constructie” blijft ook de komende jaren staan en zal bovenaan volledig toegroeien. Binnenin dan een aantal paddenstoelen, gevlochten uit wilgentakken. Uiteraard werd ook deze stand beloond met de hoogste onderscheiding.

Epric Foundation

Tot slot de stand van Epric Foundation. Deze Nederlanders slagen er telkens weer in om een prachtige stand uit te werken. Ook deze keer is het niet anders. Zij laten ook telkens koffiemokken maken met de affiche van de Tuindagen. Op hun stand ook een ode aan wijlen “Harry von Trier”, tuinpersoonlijkheid 2015 en auteur van heel wat gerenommeerde plantenboeken.
Epric creëerde - door kruising - een nieuwe epiphyllum met een witgele bloem. Die kreeg de naam “Harry von Trier”. Daarvoor worden ze vandaag beloond met de botanische prijs.

Maandag mag u ons slotartikel verwachten, zoals steeds met een heel erg mooie en uitgebreide fotoreeks. Tot dan!