Quinta Foubert tovert prinsesjes uit haar fototoestel

Anne
3 reactie(s)
Quinta Foubert tovert prinsesjes uit haar fototoestel

© Bennie Vanderpiete

Een herfstige namiddag, gouden licht en neerdwarrelende kleine fijne blaadjes. Tussen dit alles een stralende prinses in een schitterende sprookjesjurk. Geen fragment uit één of andere Disney-film, wel de setting van een shoot georganiseerd door Quinta Foubert. Een gedreven fotografe met een missie. Lochristinaar was aanwezig tijdens één van haar shoots en sprak met Quinta over fotografie, creativiteit en vooral over de passie voor haar werk.

Een meisjesdroom

Quinta Foubert is geboren in Sint-Niklaas en groeide op in Lier. Ze is mama van 3 kinderen en woont met haar kroost en echtgenoot al geruime tijd in Zaffelare.

“ Ik heb geen makkelijke jeugd gehad. “, vertelt Quinta. “ De roze dromerige wereld van prinsessen was dus niet echt aan mij besteed. Maar door de komst van Felien (de jongste dochter van Quinta) ging dit “universum” als het ware voor mij open. Felien houdt immens veel van prinsessen en alles wat daar rondhangt. Dit bracht mij op het idee om – via fotografie – de droom van Felien en zoveel andere meisjes waar te maken: eventjes prinses zijn, met alles erop en eraan. En vooral, dit “eventjes” vereeuwigen dankzij een aantal prachtige en sterke beelden.”

Méér dan praal en pracht

“ Uiteraard draait het om schoonheid, dromen, pracht en praal. Maar er is meer dan dat. Ieder kind heeft een innerlijke schoonheid en puurheid. Ik heb -  als fotografe - het voorrecht om dit naar boven te mogen halen én te versterken. Daarom is het zo belangrijk om – vóór de shoot – eens rustig met het model te gaan praten. Wie is deze prinses? Waar houdt ze van? Welke dromen heeft ze? Daarna kan ik – in overleg uiteraard – de details van de shoot verder vastleggen.”

Totaalconcept

 “ Wie “prinses” zegt denkt daarbij aan mooie jongedames, schitterende jurken en romantische locaties”, zegt Quinta. “ En daar wordt voor gezorgd. De jurken ontwerp en maak ik zelf. Een tijdrovende maar heerlijke bezigheid (nvdr: de creatie van een jurk duurt minstens 3 volledige dagen). Ik heb momenteel toch al een aantal echte “prinsessenjurken” in mijn Koninklijke kleerkast hangen waaruit de prinsesjes hun keuze kunnen maken. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor een frisse uitstraling en een vleugje “rouge”. Al hou ik dit liever zo puur mogelijk. En - last but not least - speelt de locatie ook een belangrijke rol: een geheimzinnig bos, een romantisch kasteel of gewoon een mooi stukje natuur … Het kan allemaal. En, indien de weergoden ons wat minder goed gezind zijn, is er nog altijd de studio.”

Creativiteit

“Dit is inderdaad een vrij uniek project”, beaamt Quinta. “Creativiteit is de rode draad in m’n leven. In deze fotografie kan ik uiting geven aan mijn fantasie en verbeeldingskracht. Wie goede foto’s wil maken moet uiteraard een bepaalde kennis hebben. Ik heb dan ook gedurende 1 jaar een opleiding gevolgd om vooral enkele technisch knepen van het vak te leren. Maar het allerbelangrijkste blijft voor mij toch de feeling. Wachten op het juiste moment, het perfecte licht, de ideale gezichtsuitdrukking, … Vaak ligt het in hele kleine details en dit maakt het nu net zo spannend. “

Om de beelden helemaal af te maken gaat Quinta nadien met de foto’s aan de slag. “Je kunt het bewerken zien als het aanbrengen van een extra laagje” verklaart ze. “Het vraagt wat tijd om te zoeken naar de juiste sfeer en het juiste gevoel maar ééns die gevonden krijgen de beelden die extra “betoverende” dimensie.”

Prinses voor 1 dag

Prinses van vandaag is de 14-jarige Zoé Eggermont. “Zo grappig”, zegt mama Sophie. “Zoé is het typische Chiromeisje dat houdt van ravotten. Ze draagt meestal een simpel shirt, jeans en sneakers. Haar nu zo te zien – als een echte prinses – is bijna een wonder. Maar ze ziet er gewoonweg schitterend uit! Meer nog, ze lijkt ook anders te bewegen en in haar ogen heeft ze een andere, dromerige blik. Misschien zit er toch een echte prinses verborgen in mijn stoere tienerdochter.”

“Ik vind vooral de kleuren van de jurk zo mooi”, vertelt Zoé. “De combinatie van donkerblauw, rood en roze is heel bijzonder en de gouden accenten maken het helemaal af. Toen ik de jurk de eerste keer ging passen was het best een beetje vreemd maar nu ik hier zo sta, voelt het eigenlijk heel goed en natuurlijk. Alles lijkt ook perfect in de plooi te vallen: mijn outfit, de attributen, het bos, … Echt een heel bijzonder gevoel.”
Het toverstokje van Quinta heeft dus duidelijk gewerkt!

Ook voor de lens?

 “Dit concept is gestaag gegroeid tot wat het vandaag is”, aldus Quinta. “Meisjes tussen 2 en 14 jaar, die het prinsesje in zichzelf naar boven willen halen, kunnen dus bij mij terecht”. “Het prijskaartje? Eerlijk gezegd was dit niet makkelijk te bepalen omdat er zoveel verschillende aspecten zijn: de voorbereiding (kennismaking en gesprek), het doorpassen van de jurk (dit gebeurt op voorhand zodat de jurk eventueel kan aangepast worden), de zoektocht naar de locatie, het kapsel en de make-up, het huren van de jurk, de shoot zelf, de nabewerking … Uiteindelijk heb ik beslist niet met een uurtarief te werken (want dit zou echt de pan uitswingen) maar wel met een forfait waarin alles inbegrepen is.
Ken jij een prinsesje in spe en wil je meer informatie? Surf dan naar https://quintafotografie.be

Van de shoot met Zoé nog een prachtig filmpje met alle foto’s van die dag: