Ook vierde editie van het Lichtfestival is top

Bennie
2 reactie(s)
4de editie Lichtfestival Gent 2018

© Bennie Vanderpiete

Gisteren eindigde de 4de editie van het lichtfestival. Vijf dagen lang kon men genieten van een grote verscheidenheid aan lichtkunstwerken. Van grootse projecties tot intimistische installaties.Lochristinaar mengde zich 5 dagen onder de bezoekers en bracht (bijna) alle kunstwerken in beeld.

lichtfestival Gent 2018

De vierde editie

In 2011 mochten we in Gent voor het eerst kennis maken met het Lichtfestival. Een 20-tal attracties lokten toen 200.000 bezoekers. In 2012 betoverde de 2de editie zo’n 500.000 toeschouwers, in 2015 overspoelden zo’n 640.000 kijklustigen de Gentse binnenstad. De voorbije week, van woensdag tot en met zondag, was er dan de 4de uitgave. En het werd -net als de voorgaande keren - opnieuw een recordeditie.

lichtfestival Gent 2018

Deze keer koos men ervoor het festival 1 dag langer te laten duren. Ook het aanvangsuur werd gewijzigd, opdat de bewoners nog vlot naar huis konden en de mensen die in het centrum werkten de stad nog makkelijk konden verlaten. De kunstwerken werden gespreid over een parcours van 6,6 km. Het traject deed niet enkel het historisch centrum aan, maar belichtte ook een stuk industriële geschiedenis van Gent. Denken we maar aan de projecties op het MIAT en de Luminus stroomfabriek of het erg mooi verhaal aan de Kopergieterij.

lichtfestival Gent 2018

Terug topeditie

Woensdag kwamen er 90.000 bezoekers. Ondanks de regen mocht men de dag erna 120.000 kijklustigen verwelkomen en op vrijdag waren dit er zelfs 190.000. Maar de maatregelen bleken te werken. Het was druk maar alles verliep in een zeer gemoedelijke sfeer. Zaterdagavond echter kampte de Gentse binnenstad met een overrompeling. Zo’n 260.000 bezoekers zakten af naar de Oost-Vlaamse hoofdstad. Nog voor het startsein gegeven werd, stonden alle parkings vol. Het was erg druk in de straten en op de pleinen. Toen reeds werd het aantal bezoekers uit 2015 ruim overschreden. Restaurants en cafés deden gouden zaken. Zondagavond stond de teller dan op 835.000 bezoekers. Een nieuw record!

lichtfestival Gent 2018

De hoogtepunten

Voor deze 4de editie had men 38 kunstenaars uitgenodigd. 22 onder hen kwamen uit België, 14 daarvan uit Gent en (wijde) omstreken. Het leverde een grote verscheidenheid aan lichtkunstwerken op. Vooral de grote projecties konden op heel wat bijval rekenen: “Time Paradox” op het Sint-Pietersplein,  “To the rescue” aan het Zuid, “Forgotten” op het Laurentplein, “Large Fire Tornado” aan Portus Ganda.

lichtfestival Gent 2018

Maar het mooiste stukje van de route situeerde zich ditmaal in de nabijheid van Sint Jacobs met de projecties van Nele Fack ( “Ukiyo” op de galerij St. John ) en Skulmapping (“Urban safari” op de ambtswoning van de gouverneur op Vlasmarkt). Ook de kunstwerken waar men onder - of door - kon lopen, vielen erg in de smaak. Het was selfie-time op de Kalendeberg (“Museum of the Moon”) en op de oude Beestenmarkt (“Pixel Forrest”).
“Is het dat maar?” hoorden we dan eerder bij een aantal kleinere attracties, vooral op het stukje vanaf de Kouter tot aan het Sint Pietersplein.
Toch was – laat daar vooral geen twijfel over bestaan – deze vierde editie terug een topper.

Men koos er in Gent voor om het Lichtfestival iedere 3 jaar te houden. Een bewuste en budgettaire keuze. Liever een 3-jaarlijks topevenement, dan jaarlijks een beperkter evenement.

Wie nog eens wil nagenieten van deze editie, kan dit met onze fotoreeks. Die vindt u - zoals steeds -op de facebook-pagina van Lochristinaar.com. Veel kijkplezier!