Keramische kunst aan de gang

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
Keramische kunst aan de gang

© JMDB

Anne Vermeire zegt van zichzelf heel wat artistieke watertjes doorzwommen te hebben, iets wat onze nieuwsgierigheid prikkelde nu ze tentoonstelt in de gang van het Lootse gemeentehuis.

Zo was deze duizendpoot ooit leerling van wijlen Theo De Cooremeter, een monument als kunstschilder. Ze volgde allerlei cursussen en workshops die haar in contact brachten met een heel breed spectrum aan kunst beleven en beoefenen. Te veel om allemaal op te lijsten, al geven we graag mee dat kalligrafie, glaskunst, zijdeschilderen en keramiek in de vingers hebben niet evident is. Het zijn disciplines die wel wat uit elkaar liggen. En nog is Anne haar artistieke honger naar meer kunst niet gestild, zo verfijnt ze momenteel haar kennis en techniek rond keramiek aan de academie van Waasmunster. Al voegt ze er meteen aan toe dat ze graag experimenteert, haar werk vorm krijgt in het creëren zelf. Het was voormalig cultuurambtenaar Erna Van Raemdonck die Anne ooit aansprak om deel te nemen aan ‘De week van de amateurkunsten’, zeg maar de voorloper van ‘KOM: Kunst omdat het Moet’. Zien en gezien worden, meteen het startsein voor wat intussen al een mooie cv is geworden. Deelname met Lo-art aan het project ‘De Eeuwisseling - Toekomst en Vreugde’, ‘Werken van Barmhartigheid’, 'Kreaflora' in het kasteeldomein Rooselaer, de KOM-edities… En dan was er die wedstrijd ‘De mooiste vogelverschrikker’, waar ze in de categorie volwassenen als laureaat uit de bus kwam. En nu is er de gang in het gemeentehuis die ze aankleedde met keramiek. Werk dat een doorsnede van haar kunde toont, een mix van hetgeen waarmee ze de laatste jaren bezig is. Volgens Ann is de locatie perfect om tentoon te stellen, het is een passage en daardoor laagdrempelig en niet dwingend. ‘Wanneer iemand stilstaat bij mijn werk, al is het maar even, denkt die erover na, ziet hij er misschien iets in’. Zo is er het werk ‘ Stukje wereld in 360° , wat een knipoog is naar de ‘Globography’-foto’s van Danny Sey met beelden die gelinkt zijn aan Lochristi.

Op onze vraag of ze gemakkelijk afstand kan doen van haar werk, door verkoop bijvoorbeeld, glimlacht ze ‘afhankelijk van welk werk en aan wie!’. Ann is heel tevreden met de kansen die ze kreeg en krijgt om met haar kunst naar buiten te komen binnen de gemeente. Last but not least, bedankt ze graag haar echtgenoot, die haar zoveel ruimte geeft en ondersteunt bij het uitoefenen van haar passie. Hij is het ook die ervoor zorgt dat haar werk op sokkels of staanders terecht komt, waardoor ook hij verankerd zit in haar kunst.

Kunst aan de Gang met het werk van Anne is te genieten tot eind december in het gemeentehuis van Lochristi.