Odisee ontwikkelt een App voor zorg bij vroeggeboorte

Jean Marie
1 reactie(s)
app vroeggeboorte

© NeoParent

Inge Tency uit Zaffelare is lector Vroedkunde aan hogeschool Odisee (Technologiecampus Gent) en ontwikkelt mee een app om de betrokkenheid van ouders te verhogen bij de zorg voor hun vroeggeboren baby. Stem mee om dit project te steunen.

NeoParent ondersteunt en begeleidt de ouders en stimuleert hen ook om persoonlijk bij te dragen aan het zorgproces. Inge en haar collega’s zijn nu genomineerd voor de Smart Belgium Award, een prijs die Belfius jaarlijks uitreikt aan innovatieve projecten uit verschillende sectoren. De NeoParent-app zal in de eerste plaats praktische informatie bevatten over vroeggeboren kindjes.

Inge Tency: “We willen de app ook personaliseren. Dan krijgen de ouders de medische informatie die voor hun baby van belang is, zonder de volledige app te moeten doorzoeken. In eerste instantie vullen zorgverleners deze informatie aan maar op termijn willen we de app koppelen aan het medisch dossier.”

Stem!

Je kunt dit project ondersteunen door te stemmen via https://www.neoparent.be/stem en misschien winnen zij zo de Belfius Smart Award.

Webcam in de neonatologie

Een van de huidige denkpistes is het richten van een webcam op de couveuse, zodat ouders altijd en overal hun baby kunnen zien. Een ander idee is om via de app video’s beschikbaar te stellen, waarin ouders hun vroeggeboren baby verzorgen. Dat kan andere ouders over de streep trekken om meer betrokken te raken bij de zorg voor hun baby.

“Via NeoParent kunnen ouders ook een dagboek bijhouden, foto’s uploaden, het gewicht en andere belangrijke mijlpalen in de evolutie van hun kind noteren. Zodoende krijgt de app een persoonlijke touch”, zegt Davy De Winne, die het project vanuit de Odisee-opleiding ICT mee ondersteunt.

Inspraak van ouders en zorgverleners

Al deze initiatieven dragen er volgens Inge Tency toe bij dat ouders zich nauwer betrokken zullen voelen bij de zorg voor hun kind.

“Het is voor ons alleszins een vereiste dat de app ontwikkeld wordt in nauwe samenwerking met zowel ouders, zorgverleners als onderzoekers.”

Wat de app precies zal kunnen, wordt de komende maanden bepaald in overleg met ouders en zorgverleners van het UZ Gent, UZ Brussel, AZ Sint-Blasius en ZOL Genk. Ook de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen en UGent zijn partners in dit project.

“Zo creëren we een praktische insteek en een breed draagvlak. We hopen tegen begin 2019 een gebruiksklare app te kunnen voorstellen”, aldus Inge Tency.

Voor de grafische vormgeving van de interface wordt een beroep gedaan op LUCA School of Arts. De IT-afdelingen van de betrokken ziekenhuizen bekijken op hun beurt hoe ze de beveiliging en privacy kunnen optimaliseren.