Neem de bus?

Jean Marie
1 reactie(s)
buslijnen lochristi

© JMDB

Hoe frequent evident is het om het openbaar vervoer te gebruiken? De gemeente wordt doorkruist door de lijnen 73-74-76-77-78 en 35 waarbij het traject van bus 76 het meest bediend wordt. De N70 zorgt voor problemen.

Na de staking en vooraleer nachtbussen rijden, nemen wij het openbaar vervoer hier even onder de loep. De stations van Gent Dampoort en Gent Sint Pieters kun je niet alleen met de trein bereiken maar ook alle bussen rijden er naartoe.

Na het artikel over de nieuwe uurregeling van het station Beervelde -  www.lochristinaar.com/nieuws/ook-weekendtreinen-beervelde - bleek uit de reacties dat het tijdens de week slechter was geworden maar dat de treinen in het weekend welkom zijn.

76

Via N70 rijdt deze bus ofwel tot aan Dorp Oost of richting Wachtebeke waarbij ook het provinciaal domein Puyenbroeck wordt bediend. De reizigers zijn hier al vroeg welkom en kunnen ook tot ’s avonds laat richting Lochristi stelplaats.

77

De bus rijdt via het centrum en Lobos richting Beervelde waar de eerste bus aan het station stopt om 8.41 uur. Er is geen directe aansluiting op de trein en ook geen belbus. De pendeltrein richting Brussel is dan al lang vertrokken. Dit betekent dat je quasi verplicht bent te voet – met de fiets of met de auto te komen. ’s Avonds komt de laatste bus in Beervelde aan om 20.06 uur. Wie dan de trein wil nemen, moet quasi 1 uur wachten.

78

Rijdt elk uur via de Lozen Boer richting Zeveneken en Lokeren.

74

Doet Hijfte – Zaffelare en Persijzer aan met een lage frequentie van 9 ritten van uit Gent op werkdagen en slechts 5 ritten van uit Lokeren.

73

Deze bus doet 2 keer per dag Zaffelare aan en alleen in de namiddag tijdens de week. Het is de verbinding tussen Gent – Oostakker en Zelzate.

35

Via Destelbergen rijdt deze bus ook naar Beervelde-Tollekenswegel met 8 en 9 ritten al naargelang de richting. In het weekend rijdt wordt Lokeren niet aangedaan.

Belbuszone 175 en 140

De 175 heeft 117 haltes in Oostakker, Zelzate, Wachtebeke en kleine Gentse deelgemeenten maar slechts 3 in Hijfte en 17 in Zaffelare.

Zo is er ook geen belbus in Zeveneken - Beervelde en Lobos en zijn bijvoorbeeld voor deze inwoners daar, het zwembad van het provinciaal domein, het vredegerecht of de marktdag in Zelzate onbereikbaar.

Belbus 140 heeft 1 halte in de Beukendreef en 153 andere.

Problemen

Lijn 76 kan volgens De Lijn niet verlengd worden tot aan de Lozen Boer. Dat blijkt uit een antwoord anno 2014:

“ De lijn 76 verlengen naar Lozen Boer is niet mogelijk met hetzelfde aantal bussen. Ook staan de rijtijden al zwaar onder druk door het verkeer op de Antwerpsesteenweg zodoende dat er momenteel van een verlenging geen sprake kan zijn. “

Ook de wegeninfrastructuur en het niet vlot kunnen keren worden ingeroepen. Het zou nochtans wellicht interessant zijn voor de inwoners van Zaffelare en Zeveneken alsook voor de bezoekers aan de winkels daar. Al blijkt uit een onderzoek van de vervoersmaatschappij dat er weinig of geen interesse bestaat voor een betere busverbinding richting KMO-zone met grote bedrijven zoals Floréac.

Lijn 35 doet het station van Beervelde niet aan.

“ Deze lijn Beervelde station laten bedienen is momenteel geen optie omdat de ruimte daar niet voldoende is om een bus veilig te laten draaien.”, aldus een antwoord van De Lijn.

Meer info? www.delijn.be/nl/lijnen/lijn/2/176/6/76_Wachtebeke_-_Lochristi_-_Gent_-_De_Pinte

Zaffelare kan beroep doen op de belbus. Een uitbreiding kan blijkbaar niet voor wie bijvoorbeeld met het openbaar vanuit Beervelde vlot richting Puyenbroeck wil.

“ … De N70 vormt wel degelijk een knelpunt. Momenteel is er overleg bezig tussen de gemeente – AWV en De Lijn om een betere doorstroming te bekomen. ….”  (De Lijn 2014)

Het openbaar vervoer is dus geen evidente optie of alternatief voor de auto. Vele inwoners komen dan ook richting hoofdas van de lijnen 76-77 en 78 en parkeren ergens buiten de blauwe zone in het centrum van Lochristi om dan de bus te nemen.

Gent wil zijn openbaar vervoer zelf organiseren en kunnen uitbouwen. De Lijn kan geen antwoord bieden op de mobiliteitsnoden van de stad, volgens het bestuur.

Suggesties

Hoe kan het openbaar vervoer verbeterd worden? Hoe zit het met de doorstroming op N70? Moeten bepaalde lijnen verlengd worden? Ervaringen?

Het zijn vragen waarop uw antwoorden en suggesties welkom zijn. Ze worden dan samengevat en aan het bestuur overgemaakt.

Positieve en constructieve mails zijn welkom info@lochristinaar.com