De Ortelius werd deels in Lochristi gebouwd

Roger Putcuyps (69) woonde van 1985 tot 1995 in de Koning Albertlaan en begon daar met de bouw van een levenswerk dat de naam ‘Ortelius’ kreeg. Het is een gigantisch zeilschip en volgend jaar vaart het wellicht uit.

Ortelius Abraham (1527-1598) was een Brabants cartograaf en geograaf en zo kreeg het zijn naam. Roger is elektricien en later studeerde hij nog elektronica. In 1984 werd de ‘bijboot’ in polyester gebouwd, een soort reddingssloep. De werken voor het zeilschip startten een jaar later met het plooien en construeren van 80 dekbalken. Hij tekende zelf het ontwerp, al liet een architect het schip 30 centimeter dieper in het water liggen.

Ortelius Gent

Onderdeks is alles klaar maar bovendeks moeten nog zeilen komen en zo hoopt hij in februari 2019 helemaal klaar te zijn met zijn levenswerk. In november 2017 werd er ingebroken en veel koper gestolen. Hij bleef toen aan boord en enkele dagen later kwamen ze terug en ging hij de confrontatie met 1 indringer aan. Hierbij werd hij zelf ook gekwetst.

Te water?

De Ortelius werd te water gelaten in mei 1995 en verhuisde toen van de ‘scheepswerf’ in de Koning Albertlaan richting Mendonk, waarna het naar zijn huidige ligplaats werd versleept. De werken werden af en toe onderbroken. In 2007 werd de mast op het schip geplaatst en in 2015 opendeurde Roger voor de eerste maal. Hoeveel het allemaal kostte, kan hij zelf niet schatten maar dat dit titanenwerk vele tienduizenden euro’s kost, hoeft niet te verwonderen. Eén van de duurste zaken was de aankoop van een tweedehandsmotor van 135 pk.

Ortelius kade Terneuzenlaan Gent

Het zeilschip meet 22.4 meter in de lengte en 17.7 meter over dek. Op de waterlijn is de lengte 14.5 m en de breedte 5.2 meter. De ballast bedraagt 13.2 ton. Het moet een snelheid van 8 – 9 knopen kunnen halen of zo’n 15 km/uur. Dit jaar kreeg het ook een marifoonvergunning.

roer Ortelius Gent

Veel zaken komen van rommelmarkten en antiekzaken of van een oude Britse mijnenveger zoals de patrijspoorten.

toilet zeilschip Ortelius Gent

In het vaartuig dat één van de grootste zelfbouwzeilschepen op de wereld is, zijn 5 kajuiten en aan boord kunnen 12 mensen slapen. Alle voorzieningen zijn aanwezig van watertank tot zithoek en keuken, douche en toilet uiteraard. De batterijen voor de elektriciteit (koelkast – verlichting) worden gevoed door zonnepanelen.

Hulp gekregen?

Af en toe moest hij beroep doen op externen maar het meeste construeerde hij door die meer dan 30 jaar zelf. Roger Putcuyps is niet van plan er een wereldreis mee te maken maar wil er alvast de Noordzee mee op. Wie het eens van naderbij wil bekijken, moet richting Terneuzenlaan in Gent, vlakbij de Muidepoort. We waren korte tijd geleden aan boord van de Ortelius.

Scroll naar boven