11 november, zoals steeds

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
11 november wapenstilstand Lochristi

Tekst Evarist Ganzelever - Foto Annick Gentier

Nooit meer oorlog! Het klinkt vandaag holler dan ooit! De 11 november-herdenkingen her en der onder de lokale kerktoren veranderen daar niks aan.

Op 11 november 1918 om 5 uur 's nachts werd de Duitse capitulatie in het wapenstilstandsrijtuig op het westelijk front nabij Rethondes (Bos van Compiègne) getekend door de Franse Maarschalk Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was. 22 jaar later rolde er een nieuwe verwoestende golf over de wereld. Een oorlog die er misschien voor gezorgd heeft dat we in ons deel van de wereld de langste vredesperiode ooit meemaken.

Terwijl Europa overspoeld wordt door oorlogsvluchtelingen worden vandaag de namen van onze gesneuvelden afgeroepen, krijgen ze hun jaarlijks postuum eerbetoon. Een plechtigheid die eveneens een moment van reflectie zou moeten zijn, waarbij we even blijven stilstaan bij de vele kleine oorlogen in onze samenleving.

Hoe we zelf in een loopgravenstelling zitten tegenover de buurman wiens boomtakken over ons tuintje leunen, of verbale gevechten die we voeren in de rechtbanken. Dan pas zou onze gesneuvelden recht gedaan worden.