12de buitenspeeldag is een topper!

Bennie
0 reactie(s)
Buitenspeeldag 2019 Lochristi

© Tekst en Foto's Bennie Vanderpiete

De 12e editie van de buitenspeeldag in Lochristi was er eentje om in te kaderen. Schitterend weer, een prima organisatie en maar liefst 2.485 bezoekers.

De buitenspeeldag

De buitenspeeldag werd in 2008 opgestart als initiatief van de Vlaamse overheid en Nickelodeon. Heel wat lokale besturen sprongen mee op de kar, net als de kinder- en jeugdzenders Ketnet, VTM KZoom en Studio 100 TV. Deze zenders toonden tussen 13 en 17 uur enkel een banner die de jongeren opriep de TV, de smartphone en laptop even links te laten liggen en buiten te gaan spelen. Een belangrijk (symbolisch) signaal.

Gisteren was er dus de 12de uitgave van die buitenspeeldag. Traditioneel op de eerste woensdag na de Paasvakantie. Ondanks de voorspelde regen, werd het opnieuw een succes met 339 activiteiten verspreid over bijna alle Vlaamse en Brusselse gemeenten.

Topeditie in Lochristi

In Lochristi scheen gisterenmiddag nog de zon en bleef het lang droog. Omstreeks 16.30 uur was er een eerste lokale bui. Maar toen was het al lang duidelijk dat de buitenspeeldag ook dit jaar een groot succes was. De verkeervrije speelzone aan Orphanimo en de Koning Boudewijnlaan kende terug een ware overrompeling. Dit jaar telde men maar liefst 2.485 bezoekers, dat zijn er zo’n 880 meer dan in 2018. Er kwamen 1.500 kinderen spelen.
Ondanks die massale opkomst verliep alles vlekkeloos en uitermate vlot dankzij een erg puike organisatie.

“Over de kop gaan”

De jeugddienst had met stellingmateriaal een indrukwekkende ingang gemaakt. Daar kregen alle kinderen en jongeren een bandje kregen. Schepen van Jeugd, Fréderic Droesbeke, assisteerde Ruben van de Jeugddienst om de bezoekers te tellen.

Eens binnen, was “over de kop gaan” het motto. Links was het aanschuiven aan de stand van VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Daar kon je in een tuimelende wagen het nut van de gordel ervaren. Rechts was er de “skywinger” waar je (desnoods met een helpende hand) volledig rond een as kon tollen. En ook in de Zorbbal – die holle, doorzichtige cilinder waarin je op het water kan lopen – maakten heel wat kinderen een buiteling.

Ook wie het liever minder spectaculair had, vond zijn gading tussen de 26 attracties.
Voor de allerkleinsten was er een heuse "retro- draaimolen" in hout, een klim- en klauterkooi en heel wat spelletjes in de grote zaal van de afdeling van GBS Lochristi. Clown “Strikje” verblijdde de jongeren met zijn fratsen en heel wat stuntwerk op de skate&BMX-demostand.

Erg leuk ook Radio Orphanimo aan de ingang van het speelterrein. De lokale jeugdverenigingen zorgden terug voor de nodige drank- en eetstandjes. Ondanks het warme weer gingen de hamburgers en frietjes – en de wafels van KLJ Hijfte - vlotjes over de toonbank.

Een pluim voor de jeugd en alle vrijwilligers

Een pluim voor de Jeugddienst, maar ook voor de 76 vrijwilligers die kwamen helpen. Ook lof voor alle leden van de jeugdverenigingen, JH Lodejo en de externe organisaties die in de weer waren om de kinderen een fijne (en veilige) namiddag te bezorgen.

Op naar editie 2020, maar kijk gerust even in onderstaande fotoreportage die we maakten.