2018 was heel druk in het VOC

Jean Marie
0 reactie(s)
Goudhaantje VOC Vogelopvangcentrum Merelbeke

© VOC Merelbeke

In het VogelOpvangCentrum (VOC) Merelbeke wordt soms quasi de klok rond gewerkt  om de vele vogels en dieren de beste verzorging te geven en zo mogelijk ook weer snel vrij te laten. Er werden in totaal 175 verschillende soorten binnengebracht of in totaal 6.012 patiënten.

Ook wat eerder zeldzame zoals ijsvogels, bruine kiekendieven maar ook een witwangdwergooruil, een zwartbuikfluiteens en een koffieboonspin. Of een goudhaantje (titelfoto) van 5 gram. Er werd ook een Chinese muntjak binnengebracht die in plaats van euthanasie een plekje kreeg in de Ark van Pollare na toelating van het Agentschap Natuur en Bos.

Nick De Meulemeester VOC Merelbeke

Vogels

In 2018 werden 413 Turkse tortels binnengebracht mar vooral veel houtduiven (1.055). Merels (413) en kauwen (254) volgden in aantal. Kool- en pimpelmezen kregen het ook hard te verduren en met 329 belanden ze in de opvang.

Zoogdieren

Hier spant de egel de kroon met 558 en zelf bracht ik er ook eentje naar Merelbeke. De dag nadien is het gestorven, liet men mij weten. Dwergvleermuizen (101) en hazen (50) volgen.

Oorzaken?

ijsvogels VOC Merelbeke

Heel veel nestjongen (1.667) zijn natuurlijk kwetsbaar maar ook katten zorgden voor 651 opvangdieren. Tegen het venster aanvliegen en verkeersslachtoffers waren er ook massaal met 676.

Er worden ook ‘tamme’ of gedomesticeerde dieren binnengebracht zoals stads- ,reis- en sierduiven maar ook konijnen en waterschildpadden die uit hun aquarium groeien.

Vrijwilligers gezocht

Het opvangcentrum werkt met vrijwilligers, stagiairs van middelbare scholen en ook van hogescholen om de dieren de beste verzorging te geven.

Vrijwillige dispatchers en het Wil Life Taxi team halen de zieken of gekwetsten op. Vrijwilligers kunnen altijd gaan helpen en zorgouders zijn heel welkom. Zij helpen met het grootbrengen van jongen. In de periode van april tot september is het daar druk en kan men meehelpen op de afdeling Intensive Care. Op 5 april 2019 om 19 uur gaat een kennismakingvond door.

Bedrijven komen ook langs met hun medewerkers op de Volunteer Days. Zo was een groep van 10 werkzaam bij Arcelor Mittal een dagje vrijwilliger in het VOC al was het voor hen een vakantiedag die ze er aan besteedden.

Dit jaar bestaat het opvangcentrum 35 jaar. Via onze gemeente en de milieuadviesraad ontving het vorig jaar nog een financiële steun.

Op 18 mei is er een Kijkdag. Meer informatie? www.vocmerelbeke.be