25 jaar Filip Naudts in Lokeren

Jean Marie
0 reactie(s)
25 jaar Filip Naudts in Lokeren

© Bennie Vanderpiete

Veel schoon volk gisteren in het Stadsmuseum van Lokeren waar op de bovenverdieping de overzichtstentoonstelling van Filip Naudts en zijn Guarda La Fotografia officieel werd geopend. Deze tentoonstelling - met een wedstrijd -loopt nog tot 28 april 2019.

Het portrettenwerk van Filip Naudts is soms humoristisch, zinnenprikkelend maar altijd verrassend eigenwijs. Schoonheid en esthetiek versmelten in zijn kunstwerken, vastgelegd in één klik. Bekende en mooie vrouwen zijn een constante in zijn werk.

Het begon allemaal 25 jaar geleden. Hij startte als set fotograaf bij de toenmalige BRT om nu vaste waarde te zijn in heel veel tijdschriften. Ondertussen gaf hij ook al verschillende boeken uit.

Het Stadsmuseum van Lokeren laat zijn werk volledig tot hun artistiek recht komen, wat in onze gemeente helemaal onmogelijk is. Je kunt er 5 fotoreeksen zien, voyeureren en genieten.

Coverfoto met Marie Vinck

Actrice Marie Vinck: “ Toen Filip me vroeg of ik een voile over mijn hoofd wilde leggen, wist ik nog niet waar hij naar toe wou. Maar ik liet me leiden, en na enkele secure klikken was dit Vermeer-achtige resultaat ingeblikt.”

Histoire de l’oeil

‘De dialectiek van versluierend tonen en ontsluierend verbergen’, dixit Willem Elias. Een fotoreeks die met een nostalgische knipoog refereert aan dat van oude meesters als Jan Van Eyck, Gustav Klimt en René Magritte en waarvoor onder meer Lulu Wang en Roos Van Acker werden vastgelegd.

Rendez-Vous

CHE was de opdrachtgever en toont de interactie tussen Filip Naudts en zijn modellen die zich voor de gelegenheid in een hotelkamer afzonderen. Sandrine Van Handenhoven, Marieke Dilles, Evelien Bosmans, Eline De Munck, Fleur van Groningen, Katerine Avgoustakis, Amaryllis Uitterlinden, Erika Van Tielen en Lady Linn waren er te gast.

La Clé du Boudoir

Hier staat het portret centraal met statige poses, zoals we deze zien in de oude portretschilderkunst. De fotograaf van de 21ste eeuw en de portretschilder uit de 17de eeuw ontmoeten elkaar. Hier onder andere Erika Van Tielen, Gilda De Bal, Lady Linn, Linde Merckpoel, Maaike Cafmeyer en Veerle Dobbelaere.

Paparazzo

Het zijn voyeuristische opnamen van interieurs waarin zich nachtelijke taferelen voltrekken. Betrapt en gefotografeerd door een op de loer liggende foute overbuur kun je denken maar uiteindelijk zijn ze in veredelde paparazzostijl vastgelegd door regisseur Filip Naudts. Het zijn vaak schilderachtige, poëtische en filmische beelden van vooral vrouwelijke Bekende Vlamingen die hun mooiste, spannendste, intiemste of meest bizarre kant laten zien. Clara Cleymans, Isolde Lasoen, Lize Feryn, Sean Dhondt, Lesley-Ann Poppe en Zohra, die gisteren zelf aanwezig was, kwamen voor de lens.

Individuele Werken

Hiertoe behoren alle andere foto’s die niet tot een specifieke reeks behoren maar afzonderlijk gemaakt zijn in het kader van vrij werk of in functie van affiches, boekuitgaven of magazines als P-Magazine, Knack, Ché, Humo, Flair en Story.

Wedstrijd

Elke bezoeker maakt tot einde december 2018 kans om zelf een fotoshoot te winnen met Filip Naudts. Hiervoor dient een selfie gemaakt op de tentoonstelling en voor 1 januari gepost op instagram met de vermelding #glf25. Het resultaat zal later ook te zien zijn in de tentoonstelling.

Het stadsmuseum in Lokeren, Markt 15a - https://lokeren.be/vrije-tijd/stadsmuseum-lokeren - is gratis te bezoeken. Het is gesloten op maandag en dinsdag. De andere dagen open in de namiddag van 14 tot 17 uur maar op zondag ook van 10 tot 12 uur. Meer informatie over de tentoonstelling? https://lokeren.be/vrije-tijd/stadsmuseum-lokeren/25jaarfilipnaudts

Filip Naudts? www.guardalafotografia.be 

Lochristinaar was aanwezig bij de opening en nam enkele sfeerbeelden.