31ste kerstmarkt met VROB, zon en een naaktkalender.

Bennie
0 reactie(s)
Kerstmarkt Lochristi 2019

© Tekst & foto's Bennie Vanderpiete

Gisteren vond in het dorpscentrum van Lochristi de 31ste kerstmarkt plaats. Twee kerstmannen, een handvol elfjes, heel wat kerstmutsen en zo’n 50 standhouders. Maar vooral: droog en rustig weer.

Een zucht van opluchting

De voorbije week beleefden we guur, Belgisch winterweer. Het noodnummer werd bij momenten zelfs geactiveerd.  En ook de weersvoorspellingen voor de kerstmarkt waren ongunstig: zondag zou terug een heel regenachtige dag worden met een heel veel wind. In Lochristi gonsde het van de geruchten: “Er wordt overwogen om met de Kerstmarkt uit te wijken naar de oude Delhaize” en “Misschien kan de kerstmarkt niet doorgaan. Er zijn al heel wat kerstmarkten afgelast”. Uiteindelijk bleef het tijdens deze 31ste editie – op enkele druppels na – droog en viel die wind best wel mee. De zon kwam zelfs even piepen. Gelukkig maar, zo kon alles plaatsvinden zoals gepland.

Minder standhouders, publiek komt ’s avonds

Dit jaar toch heel wat minder standhouders dan in 2018. Toen was het pleintje achter de kerk goed gevuld, nu stonden er slechts een 6-tal standen. Bij de 50 kraampjes ook een aantal kermisattracties en een paar “marktkramers”.
Geen overrompeling ’s namiddags, je kon rustig kuieren op de kerstmarkt. Er waren natuurlijk ook nog de Kerstmarkten in kasteel Rozelaar, de Sint-Elooischool en het woonzorgcentrum.
Rond 17uur kwam het publiek dan toch toegestroomd en deden vooral de drank- en eetkraampjes goede zaken. De kerstmarkt is een sociaal gebeuren, een oase van gezelligheid.

Evenementenradio VROB

De lokale radiozender VROB had zijn mobiele studio opgesteld ter hoogte van Edugo. Vrijdagavond mocht Wim Coppens zijn “voornaamgenoot” Wim Oosterlinck (Radio2, StuBru en Q-Music) verwelkomen in zijn programma “Rockline”. De muziekkeuze liet het radio-icoon over aan de dj’s van VROB. Maar tussen de muziek door werd er gezellig gekeuveld over de familie, podcasts, Sven Ornelis en Q-music.
Zondag ontving Dominique in “Zondags aperitief” eerst Ilse Martens om de actie “Long May You Run” toe te lichten. Anne van Lochristinaar kwam haar “Music on Sundays” voorstellen; een liedje van de kerst-dubbel-cd van Robbie Williams. Mike Van Vooren blikte al eens vooruit op VROB-Large waarover we verleden week al een bijdrage hadden (De volledige planning kan u hier nog eens nalezen https://www.lochristinaar.com/nieuws/vrob-zorgt-voor-muzikale-kerst-en-eindejaarsperiode )

En dan was het tijd voor de kerstmarkt. VROB verzorgde niet enkel de muziek gedurende het hele event, de presentatoren mengden zich ook tussen de mensen voor allerlei leuke interviews. Het was een echte meerwaarde en zeker voor herhaling vatbaar.

Optreden in de kerk

Het hoogtepunt van de kerstmarkt was ook dit jaar het optreden in de kerk van Lochristi. De Youth band van de harmonie en het koor van de muziekschool brachten in totaal een 12-tal nummers. Van kerstklassiekers als “Let it snow” over moderner werk als “Last Christmas” en “Beauty and the Beast” tot zelfs enkele Nederlandstalige nummers. Ontroerend mooi. Aron Van Maldeghem presenteerde het geheel en las tussen de nummers voor uit het sprookje van “De notenkraker”.

Een uur lang betoverden de heldere stemmetjes van het kinderkoor TUMULT (van de muziekschool, o.l.v. Simon Neyt), en de Youth Band Lochristi (van harmonie “Willen is Kunnen” o.l.v Gemma Van de Voorde) het publiek. Het slotnummer “Stille Nacht” werd gevolgd door een oververdiend applaus vanwege de bijna 200 toehoorders..
Mooier kan je een kerstperiode niet inzetten. Maak hier vlug een eigen avondopvoering van.  


 

Goede doelen

Deze 31ste editie van de Kerstmarkt bevatte terug heel wat “klassiekers”, met voorop de levende kerststal. Verder een hele rits goede doelen. Woensdag begint ten slotte de Warmste week. Liesl en Debbie Haegens waren aanwezig met hun draagtassen voor de Vlaamse vereniging Autisme, Loucka Schelfstraete en Anais Vercauteren stonden er met kaarsen voor de Mucovereniging, Koester verkocht voor het kinderkankerfonds en Long May You Run promootte zijn wandeltocht voor het goede doel en zamelde geld in met een tombola en de verkoop van koekjes.

Het is slechts een kleine greep uit de vele warme acties die een eigen standje hadden.
Toch voegen we hier graag nog de jongeren van Chiro Lochristi toe. Zij bakten niet enkel pannenkoeken om de kas voor hun nieuw gebouw te spijzen. De kerstmarkt was ook een ideale gelegenheid om publiciteit te maken - tot zelfs voor de micro van VROB-presentator Peter Vervaet - voor hun naaktkalender. Ook daarvan gaat de opbrengst naar de nieuwe infrastructuur. 

Kinderanimatie

Ook aan de allerkleinsten was gedacht. In JH Lodejo, nog steeds ondergebracht in De Kring, waren er 2 voorstellingen van speeltheater ”Het Popelspel”. Telkens genoten een 30-tal kinderen van “Ridder Piepus”, een educatieve voorstelling gebaseerd op de boeken van Marc De Bel.Ondertussen konden de ouders over de markt kuieren of van een jenevertje of een wafel genieten.

Eens de duisternis gevallen, werden de vuren ontstoken en verplaatste het zwaartepunt zich helemaal naar de eetkraampjes en de drankstandjes. Lochristinaar ging de kerstsfeer opsnuiven en onderstaande fotoreeks is het resultaat.
Veel kijkplezier.