3de editie Kunst achter Glas – Lus 1

Bennie
0 reactie(s)
Kunst achter Glas 2022- © Bennie Vanderpiete

Tekst en Foto's © Bennie Vanderpiete

Sinds zondag 18 september is er de 3de editie van Kunst achter Glas. Deze keer koos men voor de deelgemeente Zeveneken om deze expositie te organiseren. We lieten eerst alle kijklustigen de kans om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Vandaag onze fotoreeks van Lus 1.

3de editie Kunst achter Glas in Zeveneken

Het thema van deze 3de uitgave van Kunst achter Glas is “Zeveneken herrijst uit zijn as”. 59 deelnemende kunstenaars, verspreid over 42 locaties, tonen het beste van zichzelf. Het volledige parcours kan je gratis downloaden via https://www.lochristi.be/product/958/kunstexpo-achter-glas of je kan de brochure afhalen bij de dienst cultuur in de foyer van het complex Uyttenhove, in het gemeentehuis (Dorp-West 52), in het LDC ’t Fazantenhof, in de sporthal ’t Veerleveld (K.P.J. Triestlaan 1) en in alle filialen van de bibliotheek. De expo is dagelijks te bezoeken van 18 september t.e.m. zondag 14 november, telkens van 9 tot 17 uur. En dit volledig gratis.

Lus 1 – 32 locaties

Kunst achter glas bestaat dit jaar uit 2 lussen van respectievelijk 10 en 6 km. Lus 1 start in het complex Uyttenhove met concertfoto’s van Geert Van De Velde. Buiten nam creatieve duizendpoot Sofie De Coninck, samen met een 20-tal haak- en breilustige dames, de fietsenstalling van het complex onder handen. Hun haak- en breiwerk vormt zowat de rode draad doorheen het parcours van lus 1.

Kunst achter Glas 2022- © Bennie Vanderpiete

Luc Segers omwikkelde de herdenkingskapel voor het complex met bandage met rode bies. Tweehonderd verkeersslachtoffers lieten het leven in de dodelijke bochten van de wijk Zavel.

Kunst achter Glas 2022- © Bennie Vanderpiete

We gaan hier niet alle locaties en kunstwerken overlopen en beperken ons tot enkele “highlights” waar u zeker moet langsgaan. Naast de kerk van Zeveneken creëerde Rudy Vereecken – voorzitter van kunstenaarsgroep Hermeline – een indrukwekkende muurschildering. Zijn “vuurvogel” werd al veelvuldig gefotografeerd en gedeeld op de sociale media. In de kerk ontdekt u dan de reusachtige houtskooltekening “In prinipio erat verbum” van Markus Bundervoet.

Kunst achter Glas 2022- © Bennie Vanderpiete

Het origineelste werk bevindt zich ongetwijfeld in de Drongenstrat 62 waar Guido Deseijn een mandje met 7 eitjes – of dus De Seeven Eikens – plaatste. Een woordspeling die uiteraard verwijst naar de zeven eiken.

Bij slagerij Kurt & Leen (Sint- Elooistraat 32) staat een werkje van fotograaf Filip Naudts. “The Pig” is een foto van een “fotogenieke Zeveneekse zeug”. Wie het gewicht van de dame met varkenskop kan raden, maakt kans om dit portret te winnen. Wedstrijdformulieren zijn in de slagerij te verkrijgen

Kunst achter Glas 2022- © Bennie Vanderpiete

Bij Gallery Nanda – altijd een bezoekje waard – ontdekt u het werk van Niky Martin en Willy Steyaert. Zij ontvingen onlangs de “cultuurlaureaat 2022- carrièreprijs”.

Kunst achter Glas 2022- © Bennie Vanderpiete

Natasja Legiest – aka Tasjart – imponeerde ook al bij de vorige edities met haar raamtekeningen. Haar werk “Sirena” in de Hoekstraat 18 kwam organisch tot stand.  

Fotoreeks 

In onze fotoreeks ontdekt u alle kunstwerken van lus 1. Het was niet altijd eenvoudig om ze te fotograferen, o.m. door de reflecties in de ramen waar de kunstwerken achter stonden. Maar dat is nu éénmaal Kunst achter Glas. Veel kijkplezier.  (Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).