4de editie Lichtfestival nog tot en met zondag

Bennie
0 reactie(s)
4de editie Lichtfestival Gent 2018

Woensdagavond ging de 4de editie van het Lichtfestival van start. Een traject van 6,6 km voert de bezoekers langs 36 lichtsculpturen, spectaculaire projecties en intimistische installaties. Lochristinaar is uw gids.

Andere aanpak

Woensdagavond ging de vierde editie van het Lichtfestival van start. Nadat de Gentse binnenstad bij de vorige editie in 2015 “overspoeld” werd door de 640.000 bezoekers, waren een paar organisatorische ingrepen nodig.

Eerst en vooral duurt het evenement deze keer 5 in plaats van 4 dagen, werden de kunstwerken gespreid over een langer traject en werd een “verplichte” volgrichting ingevoerd. In het totaal 36 werken verspreid over een parcours dat maar liefst 6,6 km lang is. Die werken zijn weliswaar genummerd, maar het is zeker geen noodzaak om te starten bij nummer 1, het erg mooie “lichtschouwspel” op het Sint-Pietersplein. Starten kan dus overal, maar er werd wel een verplichte volgrichting ingevoerd.

De publiekstrekkers kregen allen een locatie aan een plein, zodat er voldoende ruimte is.Tal van maatregelen die ervoor zorgden dat de beide eerste avonden, ondanks een hoge opkomst, erg aangenaam verliepen. Maar de echte test volgt pas deze avond en uiteraard morgen, zaterdag.

Enkele hoogtepunten

Het parcours van 6,6 km doet niet enkel het historisch centrum aan maar belicht ook een stuk industriële geschiedenis van Gent. Behalve een goede basisconditie en stevige wandelschoenen, voorziet u dus best heel wat tijd. Tenzij u vooraf een selectie maakt of uw bezoek spreidt over 2 avonden. Volgende “lichtkunstwerken” zijn alvast “een must”.
De projectie op het Sint-Pietersplein “Time paradox” is dit jaar iets korter, dynamischer en moderner. Het viel net iets minder in de smaak dan in 2015, maar het blijft een niet te missen hoogtepunt.

Erg aangenaam verrast waren we dan weer van het spektakel op het Woodrow Wilsonplein (“het Zuid”). “To the Rescue” is de 7de attractie op het traject. Hier projecteert men een cuberdon-fabriek waar brand uitbreekt. De brandweer is (echt) aanwezig met 2 spuitwagens die blussen met een watergordijn. Het zorgt voor een extra dimensie.
Op het François Laurentplein is het genieten van “Forgotten”. Een vuurspuwende draak dwaalt rond in 2 gebouwen en ontketent met “hete adem” een echt inferno. Je ziet - als hij vuur spuwt - de vlammen letterlijk uit het dak komen.


5
Op de Oude beestenmarkt is er dan werk van een “oude bekende”. Bram Lemaire (38) is de zoon van Paul en Marijke Lemaire uit de Steenakkerlaan. Bram liep school in de Vrije basisschool St. Jozef en nadien in de Handelsschool St-Joris in Gent.
Bram Lemaire zagen we al aan het werk tijdens het Lichtfestival 2015 met zijn kunstwerk “Rain”. Onderaan de Sint-Jorisbrug (op de weg van de Dampoort naar Sint-Jacobs, ter hoogte van Portus Ganda) had hij allemaal lichtpunten gehangen in verschillende lengtes. Die veranderden regelmatig van kleur en reflecteerden heel erg mooi in de Leie. Het leek wel of het regendruppels waren.

Tijdens Ambrosiana verraste hij met zijn Pixelboom, gemaakt uit 36 IBC-containers. Dit zijn witte plastieken vaten van ongeveer een kubieke meter ingekapseld in een metalen geraamte. In die vaten steekt Bram lampen die regelmatig van kleur veranderen. Op de Oude Beestenmarkt creëerde hij nu met meer dan 100 containers een heus woud - “Pixel Forrest” - waar je door kan wandelen.

Op een drijvend ponton, vlakbij de Sint-Jorisbrug, kan je de “Large Fire Tornado” bewonderen. Een steekvlam van zo’n 16 meter hoog, die ook erg mooi spiegelt in het water.
De Kalandeberg (het pleintje halverwege tussen Kouter en Sint-Baafsplein) schittert dan weer met “Museum of The Moon”. Hier hangt een replica – met een doormeter van 7 meter – van de maan. Ongetwijfeld de locatie waar het meest gefotografeerd wordt. En dan zijn er nog Pattern 5.0 Live sessions en Ukiyo.
Het eerste vindt u in het “Zonder-Naampark” waar de muren en silo’s van de Luminus stroomcentrale tot leven komen in een live dj-sessie van Milosh Luczynsk. Ukiyo is dan weer de reis door een kleurrijke stad in 3D en wordt geprojecteerd op gevel van galerij St-John, naast de Sint-Jacobskerk.

Het Lichtfestival praktisch

Het Lichtfestival is nog tot en met zondagavond te bezoeken Vandaag en morgen van 19 tot 24 uur. Zondag, de slotdag, kan u er terecht vanaf 18 uur.
De Lijn legt extra bussen in maar geen nachtbussen tot in Lochristi zoals tijdens de Gentse Feesten. Op lijn 76 (De Pinte - Gent - Lochristi - Wachtebeke) worden op het deeltraject Gent Sint-Pieters - P+R Oostakker extra ritten ingelegd, die speciaal langer rijden.
Tijdens de uren van het Lichtfestival is de zone binnen het traject níét toegankelijk met voertuigen.
Het kaartje met het volledige parcours kan u hier downloaden en uitprinten. https://lichtfestival.stad.gent/sites/default/files/lf_cta/Lichtfestival_vouwplan_A3_installaties_kaart.pdf

En tot slot…maandag mag u van ons een volledige fotoreeks verwachten. Veel plezier!