5 jaar zelfpluktuin Rawijs - Opendeur zaterdag 3 maart

Jean Marie
0 reactie(s)
zelfpluktuin Rawijs Lochristi

© JMDB

Linda Boone en Alex Floré startten 5 jaar geleden in de Koning Albertlaan 101 met de zelfpluktuin Rawijs. Tijd dus voor een bezoekje aan dit lokaal, duurzaam initiatief. 350 mensen kunnen er elke dag vers gaan plukken.

Historiek

In 1982 zijn ze als derde generatie met azalea indica pot 12 begonnen. De sierteelt gaf hen geen voldoening meer en ze waren al een tijdje op zoek naar iets anders, iets rechtstreeks met de consument. Eerst dacht men aan kleinfruit maar daarvoor was het veld te klein. In de zomer van 2012 leerden ze via Michiel (zelfpluktuin Wijveld Destelbergen) CSA - Community Supported Agriculture of Gemeenschapslandbouw kennen. Dit is landbouw waarbij boer en consument de handen in elkaar slaan. De deelnemende gezinnen investeren mee in de werking van een jaar en in ruil teelt de boer een ruim assortiment biologische seizoensgroenten. CSA ontstond in de jaren 60 in Japan, Moeders wilden onbespoten groenten voor hun kinderen, legden geld bijeen en zochten een boer die voor hen wilde werken. Ondertussen zijn er wereldwijd ongeveer 20.000 boeren die zo werken en een eerlijk inkomen verwerven. In Vlaanderen zijn ze met 45 boeren, die voor 7.000 mensen werken.

Start

Alex Floré: “ In september 2012 werd de beslissing genomen om er voor te gaan. Er was in 2013 nog een inkomen uit de laatste azalea’s en tegelijkertijd zouden we Rawijs opstarten. Het is een speling tussen radijs en in Gent vinden ze alles wijs.

De winter werd een studieperiode met bodemontledingen, het Veltboek bestuderen en teeltplanningen opmaken. Wat gaan we zaaien en hoeveel moeten we planten? Hoe gaan we ons kenbaar maken aan de Lochristinaar, onze plukkers. Dat verliep zeer vlot en op 1 namiddag hadden we 200 plukkers, ons streefdoel voor het startjaar. Onze deelnemende gezinnen wonen best in een straal van +- 5 km. Het is de bedoeling dat zij regelmatig hun groenten komen oogsten.

We hebben ook vlug professionele begeleiding gezocht bij Inagro Roeselare en het Proefcentrum Groententeelt in Kruishoutem.

Biolandbouw voedt niet de planten maar draagt zorg voor de bodem en het bodemleven. Zo kunnen onze gewassen alle levensnoodzakelijke elementen en mineralen opnemen.

We gebruiken onbehandelde biologische zaden en geen zaaigoed dat met insecticide zijn gecoat, zoals in de landbouw gebeurt. We zijn de professionele moestuiniers van 125 gezinnen uit Lochristi en directe omgeving. We telen voor 350 mensen.”

Tussentijd

Alex Floré: “ Het 1ste jaar was de prei een totale mislukking en er zaten veel rupsen op de kolen omdat we nog geen netten hadden om ons te beschermen tegen vlinders.

Het bestrijden van plaaginsecten doen we in de eerste plaats met netten maar ook met nuttige insecten en de laatste jaren hebben we geen biologische bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken. Er is een rijkdom aan nuttige diertjes aanwezig.”

Stagiares en medewerkers

In oktober 2013 kwam de eerste stagiaire van Landwijzer, een opleiding biolandbouw en ondertussen begeleiden ze jaarlijks 1 tot 2 studenten gedurende een volledig teeltseizoen.

In de zomer van 2017 hadden de tomaten veel last van ‘Tuta Absoluta’, de tomatenmineermot. Het is een nachtvlinder die via Spanje is ingevoerd uit Zuid Amerika en die - niet alleen bij ons - veel schade heeft aangericht aan de vruchten. Voor dit seizoen is een verdedigingsplan opgezet met lampen, feromoonvallen en macrolophus, een nuttig insect.

Al enkele winters kweken ze de vroege Mechelse bloemkool zodat er reeds vroeg in het voorjaar prachtige bloemkolen te oogsten zijn in de serre.

Voor de liefhebbers is er ook een ruim aanbod van ‘vergeten’ groenten zoals paksoi, palmkool, asia salad en mosterdblad om er maar enkele, die nu plukrijp zijn, te noemen.

Handenarbeid

Alex Floré: “ Onkruidbestrijding is een hele opdracht met veel handwerk zoals schoffelen en wieden. Voorkomen is altijd beter en daarom bouwden we een elektrische rolstoel om tot onkruidbrander. We proberen alles te kweken wat in ons klimaat mogelijk is en zoeken steeds in de vele Europese catalogussen van biozaden naar nieuwigheden en variaties.

Naast de gekende groenten kan je bij ons ook gekleurde wortel oogsten, een paarse of oranje bloemkool, een flower sprout of een patisson.”

Bij Rawijs zijn er ook Velt-kookevents, vergaderingen, schoolbezoeken, een filmvoorstelling, vrijwilligersnamiddagen … om kennis te maken en elkaar beter te leren kennen.

Toekomst

Ze zijn inderdaad al wat minder jong en dat baart wel enige bezorgdheid bij de plukkers dat ze eens gaan mee stoppen. Waar gaan zij dan hun gezonde, smaakvolle, biogroenten halen?

Aangezien betaalbare landbouwgrond in Lochristi niet te vinden is hopen ze dat er jonge bioboeren binnen enkele jaren hun pionierswerk verder willen zetten.

Opendeur

Zaterdagnamiddag van 14 tot 17 uur worden pannenkoeken gebakken en kan je kennis maken met Rawijs, Koning Albertlaan 101. Meer informatie? www.rawijs.be en www.facebook.com/Rawijs