500 azalea’s voor Lootse mantelzorgers

Lochristi zet de Lootse mantelzorgers vandaag en morgen in de bloemetjes. Meer dan 60 vrijwilligers verdelen 500 azalea’s.

De mantelzorgers

Vlaanderen telt meer dan 600.000 mantelzorgers. Mensen die zich – dag in, dag uit – vrijwillig inzetten voor een familielid, vriend of buur die ziek is of lichamelijke, psychische of sociale nood heeft. De steun die ze leveren is ook zeer uiteenlopend: van échte dagelijkse verzorging over boodschappen doen en koken tot het helpen met administratie of het mogelijk maken van een dagelijkse wandeling.

Mantelzorgers Azalea Lochristi © Bennievdp

Vaak doen mantelzorgers dit in combinatie met hun eigen (fulltime) beroepsleven én de zorg voor hun eigen gezin. Hun werk en inzet wordt niet betaald al kunnen mantelzorgers een gemeentelijke waarderingspremie aanvragen (van 150 tot 200 euro jaarlijks).

Mantelzorgers Azalea Lochristi © Bennievdp

Corona maakte het niet gemakkelijker

Het voorbije jaar was bovendien niet echt gemakkelijk voor mantelzorgers. Door de coronacrisis moesten de centra voor dagopvang hun deuren sluiten waardoor de belasting voor de mantelzorgers nog groter werd. Ook het jaarlijkse bedankingsmoment van de gemeente, en de dag van de mantelzorger op 23 juni, konden door de coronapandemie niet plaatsvinden.

Mantelzorgers Azalea Lochristi © Bennievdp

Lokaal Netwerk Mantelzorg Lochristi verdeelt azalea’s

Met hun vragen en problemen kunnen mantelzorgers steeds terecht bij het meldpunt van het Lokaal Netwerk Mantelzorg Lochristi dat zich in het Sociaal Huis bevindt. En dat lokaal netwerk zet de Lootse mantelzorgers nu eens letterlijk in de bloemetjes. Vanop azaleakwekerijen Drieghe in de Lindestraat en Hesters in de Kerkstraat worden vandaag en morgen meer dan 580 azalea’s verdeeld.

Bij azaleakwekerij Drieghe halen de vrijwilligers de plantjes zelf op om er dan de mantelzorgers in Lochristi mee te verrrassen. Vanop kwekerij Hesters worden de plantjes naar de distributiepunten in Zaffelare, Zeveneken en Beervelde gebracht, waar de vrijwilligers ze dan ophalen voor verdeling in de deelgemeenten. In het totaal zijn er zo’n 60 vrijwilligers – leden van mantelzorgvereniging Samana of mensen die zich persoonlijk geëngageerd hebben – op de baan om de azalea’s te bezorgen, samen met een zakje met een informatiebrochure en een bedankingskaartje. De vrijwilligers worden zelf ook beloond met een plantje.  

Kwekerij Hesters en verdeelpunt Dam, Zaffelare

Bij azaleateller Hesters in de Kerkstraat – waar ook schepen Janine Stadeus aanwezig was – kwamen Gilbert en Antoine deze morgen de bloemen ophalen. Gilbert is al 7 jaar vrijwilliger bij OKRA Zaffelare en ook Antoine zet zich in voor de vereniging.

Op het verdeelpunt in Zaffelare (Dam) was het snel een komen en gaan. Lut is mantelzorger voor haar buurvrouw en Carine is dat voor haar moeder die ze elke dag bezoekt en helpt. Lut: “ Het is moeilijk in Coronatijden nu we zo voorzichtig moeten zijn, maar een babbeltje buiten doet soms wonderen, net als een boodschap doen.

Mantelzorgers Azalea Lochristi © Bennievdp

Kwekerij Drieghe

Bij kwekerij Drieghe kwamen deze voormiddag 22 vrijwilligers de plantjes afhalen bij Hilde De Brabander. Onder hen Marie-Rose De Cleene, die we daarna volgden op haar ronde. Maar Marie-Rose had geen geluk. Op slechts 2 van de 8 adressen waren de mantelzorgers thuis. Maarten Bekaert in de Eikendreef was de eerste die de deur opende en zijn attentie in ontvangst mocht nemen. Samen met zijn partner is hij mantelzorger voor hun 8-jarig dochtertje Nona die een mentale beperking heeft.

Mantelzorgers Azalea Lochristi © Bennievdp

“Mantelzorgers, bedankt!”

Mantelzorgers Azalea Lochristi © Jean Marie De Baene

(Foto's © Jean Marie De Baene & Bennie Vanderpiete)

Scroll naar boven