Achteruitkijkspiegel en toekomstmuziek

Lochristinaar vroeg enkele heel bekende en minder bekende inwoners in een kort antwoord of 2 twitterberichten (280 tekens) even in de achteruitkijkspiegel 2014 te kijken en dan weer helemaal vooruit te blikken richting 2015, zonder glazen bol. Een bloemlezing.

2014 was wat het is en 2015 wenkt met zo veel nieuwe uitdagingen. Wat was voor u het heerlijkste en daarnaast ook eerlijkste moment? Waren er dit jaar valkuilen en uitdagingen die stilaan toch op de goede weg zijn en in 2015 hun vervolg krijgen? Wat wenst u uw engagement toe en wilt u iets zeggen over uw toekomstperspectieven, eventueel ook privé? Wat wilt u in 2015 voor uw vereniging/organisatie/raad/lokale gemeenschap realiseren of gerealiseerd zien?

Bert Vervaet, Vz adviesraad Cultuur

“ Lochristi had een bijzonder geslaagde herdenking van Wereldoorlog I met meer dan 2000 bezoekers. Ook jaarboek 2014 van De Oost-Oudburg mag gezien zijn. Mijn boek over 200 jaar zorg en onderwijs in Zaffelare groeit van dag tot dag tegen 3 mei 2015.”

Pieter Waldack, Vz KMO-overleg en vzw ’t Amusement

2014 was een prachtig jaar maar een ontnuchtering dat we onze levensstijl een beetje zullen moeten aanpassen (dankzij bepaalde instellingen en organisaties die er té veel met gemorst hebben). In 2015 ons best doen voor ons en onze medemensen.

Guy Burssens, Vz Bibliotheekcommissie

De bib bouwde verder in 2014: scherm boven de balie, lichtzuil, E-boeken, extra theaterwinteravond Cicero en 250 aanwezigen voor Peter D’hondt. 2015 biedt heel wat nieuws: koffie in de leeshoek, nieuw portaal Mijn Bibliotheek, ontlenen met de eID en maandelijkse nocturnes vanaf de lente

Jean Marie De Baene, Vz Milieuadviesraad

2014 was misschien het begin van een groener Lochristi. Voorstellen worden aangeboden en we kunnen alleen hopen dat het ganse bestuur er vervolg aan plant. Met Velt en de Kringloopkrachten blijven we actief.

Jonas Van De Steene, handbiker

Ik heb heel toffe momenten beleefd en hoop in het komend wedstrijdseizoen veel plezier en mooie resultaten te kunnen presteren. Ik wil bij deze alle mensen die me steunen oprecht bedanken om er te zijn voor mij. Jullie weten wie jullie zijn!

Tom De Sutter, fractieleider N-VA

2014 grootste partij. Een geslaagde campagne van Eva Paelinck geeft vertrouwen en draagt bij aan lokale geloofwaardigheid N-VA. 2015 is kanteljaar infrastructuur (politie, sporthal, Lodejo, Uyttenhove, doortocht Zeveneken, dorpskern Beervelde,…) of terug #2018.

———

Misschien minder vertrouwd met twitter? Of ze wilden dit keurslijf met een uitgebreidere nieuwjaarsboodschap doorbreken, bijna een heuse speech?

Koen Van Poucke (wd Korpschef PZ5416)

2014 was een jaar dat aanvoelde als een maand en liep als een trein. Tijdens de rit bouwden we samen aan veiligheid met een dynamische ploeg die meer dan 10.000 dringende of minder dringende interventies uitvoerde voor één van onze (bijna) 50.000 inwoners van de politiezone.
2015 zal aanvoelen als een week en lopen als een hoge snelheidstrein. Tijdens het traject kijken we uit naar de start van een nieuwbouwproject voor onze medewerkers te Lochristi en verhogen we in overleg met onze bestuurlijke overheden de veiligheid van onze inwoners door het uitbouwen van een cameranetwerk met nummerplaatherkenning.

Frederic Droesbeke, (Vz Open Vld)

Het jaar 2014 is voorbij gevlogen. Het jaar van de parlementaire verkiezingen, het jaar dat duizenden mensen van Lochristi en omstreken samen naar het WK-dorp trokken om te supporteren voor onze nationale trots, maar ook het jaar waar we afscheid namen van een aantal grote politici en bekende Gentenaren. Tijdens het jaar werd er ook werk gemaakt van heel wat dossiers die dit jaar in uitvoering zullen gaan. Denken we maar aan de uitbreiding van sporthal ’t Veerleveld, de nieuwbouw Lodejo, de pastorij te Beervelde, de aanleg van het voetpad in de B. Vermeulenlaan en nog zoveel meer. Ik sta er borg voor dat Open VLD Lochristi er werk van maakt om al onze inwoners te geven wat ze verdienen: namelijk een financieel gezonde gemeente waar het goed is om te wonen, te leven en te werken. Verder wens ik uiteraard iedereen een opperbeste gezondheid toe en het nodige geluk om van 2015 een spetterend jaar te maken.

Brugemeester Yves Deswaene

Ik onthou van 2014 dat het het jaar van de polarisatie was, op internationaal en nationaal vlak. Internationaal zagen we de spanningen tussen Oekraïne en Rusland bijzonder hoog oplopen, idem tussen Israël en Palestina en natuurlijk IS tegen zowat de rest van de wereld. Bijzonder gevaarlijke en explosieve ontwikkeling want de rede lijkt helemaal zoek, evenals de zin voor het compromis.

Dé ware helden van 2014 zijn voor mij de hulpverleners in de strijd tegen Ebola. Zij doen mij spontaan terugdenken aan de figuur van Damiaan, wat ons ineens bij Lochristi brengt. Onze gemeente was dit jaar Damiaanactiedorp. Los van alle religieuze beschouwingen, is het goed dat de inzet van dergelijk figuur niet in de vergeethoek geraakt. Ook de werkgroep Koester levert schitterend werk en zij slagen er keer op keer in om een golf van solidariteit in Lochristi teweeg te brengen. Met een bijzonder woord van lof ook voor het Picasso-team, zij doen het toch maar.

Op nationaal vlak zagen we ook een verscherping van de tegenstellingen: links tegen rechts, werkgevers versus vakbonden, Vlaanderen versus Wallonië, .. een mens wordt er niet vrolijk van. Ook hier geldt het devies: ‘kom uit die loopgraven en ga rond de tafel zitten’. Ik meen, in alle bescheidenheid, dat we hier in Lochristi wél een sereen politiek klimaat kennen en dat tussen meerderheid en oppositie zeer regelmatig bruggen gebouwd worden. Met dank aan alle verkozenen van alle partijen voor deze houding. En aan elk van onze inwoners wens ik een gezond en inspiratievol 2015 toe!

Lochristinaar bedankt iedereen voor de reactie!

Scroll naar boven