Actie GSM … achter het stuur

Van 2 tot 29 mei richtte ook de Lokale Politie acties in op het gebruik van mobiele apparaten achter het stuur. Tijdens reguliere controles werd 26 keer proces-verbaal opgemaakt met onmiddellijke intrekking van het rijbewijs in de PZ Puyenbroeck. Daarnaast werden er in dezelfde periode zeven onmiddellijke inningen opgemaakt voor het gebruik van de GSM achter het stuur.

Waarom deze controles?

Afleiding tijdens het sturen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde toont aan dat 8 van de 10 bestuurders wel eens met de smartphone bezig zijn achter het stuur. Volgens VIAS houdt 8 procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van de GSM achter het stuur. De toename van andere apparaten uitgerust met een scherm verhoogt het risico op ongevallen nog.

“Het einde van de campagne betekent niet dat de politie stopt met controleren op het gebruik van mobiele apparaten tijdens het sturen. Hou dus ook in de toekomst je smartphone of scherm buiten handbereik – stel je GPS of muziek op voorhand in en zet je smartphone op ‘niet storen’ of op ‘stil’ en als je toch een telefoontje moet doen, doe het dan in ieder geval handenvrij.”

Het Parket Oost-Vlaanderen liet eerder al weten dat het rijbewijs van overtreders onmiddellijk diende ingetrokken te worden voor acht dagen. Tijdens de acties werden uiteraard ook andere overtredingen vastgesteld.

Boetes

Sinds 3 maart gelden strengere straffen. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is voortaan een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4.000 euro en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Overtreders die sinds minder dan twee jaar een rijbewijs B hebben en vast verblijven in België, moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

Men weze gewaarschuwd en dat telefoontje of wat dan ook kan misschien toch nog even wachten? Dertig jaar geleden moest men nog maanden geduld hebben voor die vaste telefoonaansluiting. Nu is het een secondespel. Op school en op het werk worden ook regels opgesteld omdat het de spuigaten uitloopt en anderen in gevaar brengt.

Scroll naar boven