Adriaan Dewagtere schaatst dit weekend het EK shorttrack

Dit weekend vindt in Gdansk het Europees kampioenschap shorttrack plaats. Adriaan Dewagtere uit Lochristi maakt deel uit van de Belgische ploeg. En, na een aantal sterke prestaties, start hij met ambitie.

10 maanden terug stelden we u het Loots shorttracktalent Adriaan Dewagtere voor. Hij had toen net een zilveren medaille op het EK shorttrack behaald en maakte deel uit van de ploeg die op de WB-wedstrijd in Almaty (Kazachstan) de bronzen plak veroverde. Hij mocht dan ook mee naar het WK in Seoul. Eind maart ’23 kroonde hij zich tot Belgisch kampioen 500m en vice-kampioen “over all”. Ondertussen is het nieuwe shorttrackseizoen zowat halfweg. Tijd dus om nog eens langs te gaan bij onze kampioen.

Adriaan, het vorig seizoen eindigde in maart met het Belgisch kampioenschap. Wat heb je daarna gedaan?

“Na het BK heb ik eens écht kunnen rusten. Na 2 weken begon het terug te kriebelen en heb ik de draad terug opgepikt met individuele trainingen en fietsen. Ik had ook de tijd om eens op vakantie te gaan. In mei begonnen dan terug de trainingen in teamverband. Eerst in Hasselt en daarna in Salt Lake City. Op 4 augustus zijn we dan naar Canada gevlogen om in Montreal te trainen.”

Adriaan Dewagtere - © rino vanhooren

Dat is een gevolg van de beslissing dat de Belgische shorttrackers niet meer welkom waren om samen met de Nederlanders te trainen?

“Dat is inderdaad zo. We proberen nu – in functie Olympische Winterspelen van 2026 – de trainingsfaciliteiten in verschillende landen uit om dan na het seizoen te beslissen hoe we die O.S. gaan voorbereiden. De shorttrackers die niet mee naar de VS en Canada gingen, kenden wel de nodige pech. Zij trainen normaal in Hasselt. Door een defect ging de ijspiste daar pas in september terug open en moest er op verplaatsing getraind worden.”

Hoe verliep de voorbereiding voor jou?

“Doordat ik topsporter bij Defensie kon worden, heb ik vorig jaar een deel van het seizoen gemist omwille van de militaire initiatiefase. Ik koos ervoor om geen rustperiode in te lassen en heb dat dan ook nadien gemerkt op het vlak van vermoeidheid. Dit seizoen had ik een heel goede voorbereiding en ook een zeer goed gevoel. In Montreal bijvoorbeeld konden we rekenen op een goed werkend team en een zeer goede omkadering en dat geeft vertrouwen.”

Merk je dat je progressie gemaakt hebt?

“Op elke WB-wedstrijd worden we aangeduid voor 2 afstanden. Daarin schaatsen we eerst de voorrondes en dan eventueel de kwartfinale, de halve finale en de finale. Ik merk dat ik dit seizoen al verder kan doorstoten. Vorig seizoen maakte ik progressie tot de tweede wereldbeker en dan stagneerde mijn vorm. Dit seizoen vonden er al 4 WB-wedstrijden plaats en mijn vorm gaat nog steeds in stijgende lijn.
Ik verbeterde ook mijn beste rondetijd. Een rondje is 111m en dit jaar schaatste ik  dat op training  eens in 8,08 sec.”

Adriaan Dewagtere - © rino vanhooren

Vertaalt zich dat dan ook in goede uitslagen?

“Ik kan door die fysieke vooruitgang nu veel langer “in het pak” blijven schaatsen. Maar door foute beslissingen kreeg ik ook al een paar penalty’s (bestraffingen). Er is dus nog wat ervaring en wedstrijdgevoel nodig. Maar ook dat maakt deel uit van het leerproces.”

Hoe verliepen de WB-wedstrijden?

“Ook dit seizoen zijn er 6 wereldbekerwedstrijden. Daarvan zijn er ondertussen 4 geschaatst. Individueel mocht ik telkens deelnemen aan de 500m en de 1000m. Op de 4de WB-wedstrijd, in Seoul, mocht ik voor het eerst het hoofdprogramma (met de 20 beste deelnemers) schaatsen en eindigde in de 500m als 16de. Er namen in het totaal 55 shorttrackers deel. Op elke WB-wedstrijd werd ik ook ingezet in de aflossingswedstrijden: de mixed relay en de heren relay. Bij de mixed relay eindigden we 3 keer op een 5de plaats en één keer op een 6de plaats.
Bij de heren relay veroverden we in Seoul (de 4de wereldbekerwedstrijd) zelfs een bronzen plak.”

Welke doelen heb je nog dit jaar?

“Dit weekend schaatsen we het Europees kampioenschap in Gdansk (Polen). Een medaille is zeker haalbaar in de ploegaflossingen. Die schaats ik allebei. Maar ik ben ook benieuwd hoe hoog ik in de individuele wedstrijden kan eindigen. Daarin neem ik deel aan de 500m en de 1500m.

In februari zijn er dan nog 2 wereldbekerwedstrijden. Daar zou ik, individueel, graag nog eens een top-20 notering behalen.

Ook vanuit Defensie kreeg ik een aantal doelen voor dit seizoen. Dat waren o.m. 2 top-8 plaatsen in de aflossing en eens een rondetijd van minder dan 8,10 sec schaatsen. Ook zou ik mijn persoonlijk record op de 500m (41,461s) nog willen verbeteren. Ik denk dat een tijd van 41,000 sec – of minder – mogelijk moet zijn.”

Adriaan Dewagtere - © rino vanhooren

In maart is er dan het Belgisch kampioenschap?

“Ja, daar zou ik uiteraard mijn titel op de 500m willen verlengen. En dan ook zo goed als mogelijk presteren op de 1000 en de 1500 m en zo een gooi doen naar de Belgische titel “over all”. Vorig jaar werd ik vice-kampioen “over all”. Had ik toen iets beter gepresteerd op de 1000m…”

Je zit nu in Gdansk wanneer zien we je terug in Lochristi?

“Op 4 augustus trokken we naar Canada om te trainen. Van 19 tot 26 december waren we eventjes thuis. Sindsdien verblijven we in Boedapest om te trainen en reizen van daaruit naar Gdansk en Dresden voor het EK en de WB-wedstrijden. Van 15-17 maart is er het WK in Rotterdam en pas daarna kom ik terug naar huis.”

Meer lezen over Adriaan en het shorttracken? Hier klikken!

(Foto's © Rino Vanhooren)

Scroll naar boven