Afscheid van Marie-Claire Van Nieuwenhuyse als schepen

Bennie
0 reactie(s)
Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Marie-Claire Van Nieuwenhuyse was tot eind 2022 schepen van o.m. bibliotheek, toerisme, kunstonderwijs, kinderopvang (BKO) en evenementen. Maar uiteraard kennen we haar vooral als schepen van cultuur. Op 22 november, op het einde van de algemene vergadering, zette de cultuurraad Marie-Claire in de bloemetjes.

Marie-Claire, hoe kwam je in de politiek terecht?

“Mijn vader Jozef was gemeenteraadslid in Beervelde, later werd hij lid van het COO en nadien OCMW-raadslid voor de PVV. Van jongs af aan werd ik zo ondergedompeld in de politiek. In 2000 nam ik voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen maar kwam 1 stem te kort om te kunnen zetelen. Een jaar later mocht ik, als eerste opvolger, toetreden tot de gemeenteraad.”

Hoe werd je dan schepen?

“Bij de verkiezingen van 2006 behaalde ik 462 stemmen en kreeg ik het vertrouwen van de partij om het mandaat van schepen van cultuur en toerisme, bibliotheek en evenementen op te nemen. Ik volgde Joachim Boon (cd&v) op. Later werden Kunstonderwijs en Buitenschoolse kinderopvang (BKO) en ook Erfgoed toegevoegd aan mijn schepenambt. Gezien mijn interesse voor cultuur en ik ook actief was in het verenigingsleven waren die bevoegdheden me op het lijf geschreven. Er was toen ook juist een nieuwe cultuurambtenaar en ook voor haar was dit nieuw en onbekend terrein. Samen gaven we onszelf één jaar de tijd om de juiste weg uit te stippelen, maar na een paar maanden waren we al volledig op koers. Ik heb dan het geluk gehad dat ik gedurende 16 jaar dezelfde bevoegdheden kon behouden en samen met hele ploeg verder kon bouwen aan de toekomst van onze mooie gemeente.”

Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete

16 jaar schepen, wat waren volgens jou in die periode de 3 belangrijkste of mooiste realisaties op het vlak van cultuur in Lochristi?

Wat betreft cultuur ben ik trots dat ik de dienst cultuur en toerisme heb kunnen uitbreiden, zowel qua huisvesting als qua personeel. Bij mijn aantreden bestond de dienst uit één halftijds ambtenaar in een “verborgen bureel“ in het gemeentehuis. Nu is er een volwaardige dienst die zijn burelen heeft in het nieuwe complex Uyttenhove, het ontmoetingscentrum voor cultuur en toerisme.

Verder kon ik actief bijdragen bij de verwezenlijking van de 2 nieuwe cultuurlocaties in onze gemeente. Bij de vele besprekingen, de vergaderingen en de opmaak van de plannen van JH Lodejo en Uyttenhove nam ik steeds de vele vragen, verzuchtingen en noden van verenigingen mee. Het was niet mogelijk om aan alle wensen te voldoen, maar ik meen dat de verenigingen nu toch hun werking kunnen verderzetten in een aangepaste locatie, met een tribune en de nodige voorzieningen. 

Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete

Tot slot, en zeker één van de mooiste verwezenlijkingen, is de opstart van het Lootse filiaal van de kunstacademie Ter Beuken. Na een moeilijke opstart van het dossier en een bezoek - samen met de directeur van Ter Beuken - aan het departement Kunstonderwijs te Brussel zijn we er toch in geslaagd om een afdeling “Muziek en Woord” op te richten in Lochristi. Lessen werden toen gegeven in de GBS. Het vrijkomen van de directeurswoning in de Schoolstraat vormde een opportuniteit om er het filiaal te vestigen. Het blijkt een succes. Ondertussen is ook de procedure gestart om ook een afdeling “Beeldende kunsten” op te starten. Mijn opvolgster Hilde Baele zal dit verder uitwerken en uitbouwen.

Er zijn uiteraard nog heel wat zaken. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn eerste realisatie, namelijk het veiliger maken van de kermis in Beervelde voor de kinderen. En daarbij dan – in samenspraak met alle foorkramers - een gratis kinderuurtje organiseren op alle kermissen in Lochristi. Verder het bloemengebakje, Kunst aan de Gang, Kunst in de tuin, Kunst te huur, diverse fiets- en wandelroutes, verschillende kunstwerken die we plaatsten, het LOS, het evenement Lochristi Zingt en nog zoveel meer.

Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete

Zijn er zaken op het vlak van cultuur waarvan je het spijtig vindt dat ze verdwenen of niet gerealiseerd werden?

Alle projecten die we voor ogen hadden zijn uitgewerkt en heel wat bestaande activiteiten zijn aangepast of in een ander concept gegoten. Denk bijvoorbeeld maar aan KOM (Kunst omdat het Moet) dat vervangen werd door “Kunst achter Glas.
Tijdens de coronaperiode moesten we werken met een andere aanpak en ook daarin zijn de diensten geslaagd, in samenwerking met het enthousiast dagelijks bestuur van de cultuurraad. Ook uit die samenwerking groeiden nieuwe, mooie projecten.

Ik heb ook steeds kunnen rekenen op de steun van mijn collega’s schepenen en de gemeenteraad om projecten aan te pakken. Maar je kan nooit al je dromen laten uitkomen, en je moet ook al eens neen durven zeggen bij één of ander voorstel, niet alles is realiseerbaar, daar moeten we ons van bewust zijn, zeker nu in deze voor iedereen moelijker tijden.

Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete

Welk mooi moment van de voorbije 16 jaren als schepen zal je bijzonder bijblijven?

Dat is een zeer moeilijke vraag. Alles is mooi geweest. Als je - met een heel team - een project realiseert of tot een goed einde brengt, dan kan je alleen maar een gelukkig en tevreden mens zijn. Ik heb alles met hart en ziel gedaan.

Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete

Wat ga je het meest missen en blijf je cultureel actief?

Het meest zal ik de collega’s, de medewerkers van de gemeentelijke diensten, en iedereen waar ik mee samenwerkte gedurende deze periode van mijn schepenambt, missen.

De vele (cultuur-)activiteiten ga ik met interesse blijven volgen. Zelf ben ik ook voorzitter van een culturele vereniging. De binding is er dus zeker. Nu ga ik eerst tijd nemen om samen met mijn man, kinderen, kleinkinderen en vrienden te genieten van momenten waarvoor ik vroeger noodgedwongen moest passen. Op tijd en stond een mooie fietstocht en ook een reisje naar het buitenland is niet uitgesloten.

Als afsluiter wens ik Hilde alle succes toe in haar schepenambt, en ik hoop dat ze dit met dezelfde voldoening kan ervaren en mag beleven als ik het kon. Bedankt aan iedereen voor deze fijne tijd!

Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete

Afscheid M-Cl Van Nieuwenhuyse © Bennie Vanderpiete