Afscheid van oude kleuterschool Zaffelare met tentoonstelling

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Tentoonstelling "De Bewaarschool"

Het oude kleuterschooltje van Zaffelare in de Kanunnik Triestlaan wordt gesloopt na een afscheidstentoonstelling. De kleuters kregen vorig schooljaar een nieuw onderkomen en daarom mochten kunstenaars daarna de lege lokalen als atelier, tentoonstellingsruimte, toneel- en concertzaal gebruiken.

Zij nemen nu afscheid van de locatie met een tentoonstelling op Pasen en tweede paasdag.

Toen de nieuwe kleuter- en lagere school De Weg-Wijzer klaar was en de oude kleuterschool verweesd achter bleef, ontstond een gezamenlijk initiatief van de school, het feestcomité van de parochie Zaffelare en enkele autonome artiesten waaronder Luc Van Autreve, Roger Praet en Patrick Van Ryckeghem, om dit gebouw tijdelijk als een cultureel en creatief centrum te laten fungeren. Het ‘LenteCongresCentrum’ werd geboren.

De kunstenaars van Lochristi grepen deze kans en er kwamen ateliers voor keramiek, beeldhouwen, tekenen, schilderen, schrijven, fotografie, theater, muziek, dans en yoga. Sommige van deze ateliers ontstonden uit een samenwerking met Lo-art, KOMX, CuZa, Femma, KWB Zaffelare, De Witte Lotus, de Haikuvrienden van Lochristi. De kunstenaars organiseerden ook workshops voor de kinderen van de school en voor bewoners van het Woon- en Zorgcentrum. Het bleek duidelijk dat kunstzinnig Lochristi op dergelijke ateliers had zitten wachten.

Er waren verschillende toonmomenten met een tentoonstelling als onderdeel van Kunst Omdat het MoetX, concerten, theatervoorstellingen. Het gebouw leende zich perfect als atelierruimte met de uitstekende lichtinval, en als tentoonstellingsruimte/concertzaaltje/theaterzaaltje in het open middengedeelte dat ooit als overdekte speelplaats/sportzaaltje dienst deed.

Het modernistische gebouw uit het laatste kwart van de vorige eeuw had een idyllische locatie, omgeven als het was door volwassen bomen. Een paar maanden geleden is echter het rooien begonnen en nu rest slechts een kraterlandschap met verwrongen boomwortels. De werfcontainer staat al klaar. Verschillende pogingen werden ondernomen om de afbraak tegen te houden. Hoewel het gebouw niet echt in de weg staat, zal het toch met de grond gelijk gemaakt worden. Wie macht heeft, laat die macht graag gelden.

Als waardig afscheid ontstond het idee van de tentoonstelling ‘DE BEWAARSCHOOL’. Deze ouderwetse benaming voor kleuterschool omschrijft wat de kunstenaars beogen: het bewaren van de herinneringen aan het gebouw, de omgeving, de uren die ze er doorbrachten, het werk dat ze er maakten, de voorstellingen die er ontstonden, de concerten die er gebracht werden, de mensen die ze er ontmoetten.

Op zondag 21 april en maandag 22 april van 10 u tot 18 u is iedereen welkom op deze opendeurdagen om een laatste herinnering vast te leggen aan de oude kleuterschool van Zaffelare, achter de kerk, tussen het Woon- en Zorgcentrum en de nieuwe school De Weg-Wijzer.

(Affiche :Trees De Brabander © Foto's Bennie Vanderpiete)