Alicia Franck blikt tevreden terug op veldritseizoen

Bennie
0 reactie(s)
Alicia Franck - Slot seizoen '22 - Lochristinaar - © Chris Coessens

Tekst Bennie Vanderpiete © Foto's Chris Coessens

Het veldritseizoen zit erop. Ook deze keer werden een hele reeks wedstrijden t.g.v. corona zonder publiek verreden. Maar ook op televisie zagen we hoe Alicia regelmatig erg goed presteerde. Een terugblik met onze Lootse veldrijdster op het voorbije seizoen.

Na het WK veldrijden in Fayetteville presteerde Alicia Franck erg goed in Maldegem (4de plaats) en Lille (6de plaats). In de superprestigewedstrijd van Gavere (12 februari) moest ze opgeven - haar boosterprik eerder die week speelde haar parten - en ze gaf ook verstek voor de Brussels Universities cyclocross daags nadien. Het afgelopen weekend stond ze dan weer aan de start, zaterdag in Sint-Niklaas en eergisteren in de traditionele Sluitingsprijs in Oostmalle. Beide keren bolde ze als zevende over de streep. Zo breide Alicia een mooi einde aan het seizoen ’21 - ‘22. Lochristinaar klopte aan bij onze Lootse veldrijdster voor een terugblik.

Alicia Franck - Slot seizoen '22 - Lochristinaar - © Chris Coessens

Alicia, je eindigde het veldritseizoen nog met enkele mooie resultaten ondanks wat pech (valpartijtjes) en een opspelende boosterprik.  Hoe kijk je - algemeen gezien - zelf op terug op het voorbije seizoen?

“Ik ben heel tevreden met afgelopen seizoen. Ik heb duidelijk fysiek en sportief weer een stap vooruitgezet. Verschillende keren haalde ik de top 10 in de wereldbekerwedstijden wat toch aantoont dat ik op het hoogste niveau kan meedoen."

Op welke vlakken maakte je vooral progressie?

“Ik denk dat in ik in het algemeen fysiek terug sterker werd door een jaartje ouder te zijn. Maar ik maakte ook progressie in het fietsen in zand en in het lopen. Dat waren mijn mindere punten. Daarin maakte ik wat meer de aansluiting met de toppers.“

Alicia Franck - Slot seizoen '22 - Lochristinaar - © Chris Coessens

Als je terugblikt op het voorbije seizoen, wat was voor jou het mooiste moment en wat was de grootste teleurstelling?

"Het mooiste moment was mijn overwinning in Ardooie, op 21 oktober 2021. We waren toen net terug van de 3 crossen in de VS. Tijdens de opwarming voelde ik nog de vermoeidheid en had zware benen, maar eens de wedstrijd op gang geschoten was viel het mee. De grootste teleurstelling was ongetwijfeld het WK. Ik had het gevoel dat ik er helemaal klaar voor was en de dag zelf lukte het niet."

Alicia Franck - Slot seizoen '22 - Lochristinaar - © Chris Coessens

Je was – zeker in de eerste helft van het seizoen – geregeld de beste Belgische veldrijdster. De verwachtingen lagen dus hoog voor het BK in Lombardsijde en het WK in Fayetteville. Op het BK viel je net naaste het podium, op het WK eindigde je 18de. Wat liet er fout op de kampioenschappen?

"In Lombardsijde vond ik geen parcours op mijn maat en verloor de aansluiting toen ik in de 2e ronde materiaalpech kreeg. Op het WK had ik een echte offday en daar heb ik niet echt een verklaring voor. Dat is jammer maar toch ben ik tevreden over het voorbije seizoen door het niveau dat ik haalde in de wereldbekerwedstrijden. Ik deed mee voor de top 10 vanaf het begin van het seizoen t.e.m. de laatste wereldbekercross in Hoogerheide. Dat is iets waar ik trots op ben."

Alicia Franck - Slot seizoen '22 - Lochristinaar - © Chris Coessens

Hoe ziet je programma er de komende maanden uit?

"Nu heb ik even rust en een beetje vakantie, daarna bouw ik op naar de wereldbekerwedstrijden mountainbiken (MTB) in Albstadt en Nove Mesto. De komende zomer mik ik vooral op het MTB maar zal ik ook een programma op de weg rijden als voorbereiding op de MTB-wedstrijden."

Je sluit het seizoen af op een 19de plaats in de UCI-ranking. We blikken al even vooruit naar het seizoen ’22 - ’23. Op welk vlak kan je nog progressie maken en wat zou je volgend seizoen willen bereiken?

“Ik wil gewoon verder werken waar we aan bezig zijn. Ik kan nog winnen aan kracht maar dat komt jaar per jaar. Liever niets forceren en rustig groeien dan ineens top zijn en het jaar erna terugvallen. Volgend seizoen wil ik dan iets meer pieken naar de kampioenschappen “.

Alicia Franck - Slot seizoen '22 - Lochristinaar - © Chris Coessens

 Je hebt ondertussen al een hele schare fans. Tussen de toeschouwers zelfs hele jonge meisjes die het ploegtruitje dragen. Je inspireert toekomstige wielrennertjes?

“Het is altijd leuk om te zien hoe de koers en de cross de mensen kan begeesteren. De wielersport leeft in ons land en dat is heel leuk en motiverend. Jammer dat de supporters een groot deel van de winter moesten missen. Ik hoop dat corona snel verleden tijd is en dat de supporters volgende winter in dikke rijen weer zorgeloos de cross mogen beleven. Het is leuk dat jonge meisjes ook zien dat dames in het veldrijden heel normaal is, dat daar ook een toekomst voor is en dan hoop ik dat ze zelf vooral doen wat ze graag doen.”

Alicia, we wensen je een paar rustige weken en dan een zorgeloze zomer en voorbereiding zodat je volgende winter kan knallen in het veld!

Alicia Franck - Slot seizoen '22 - Lochristinaar - © Chris Coessens

(Foto's © Chris Coessens)