Alicia Franck – De race naar brons

Het BK veldrijden vindt dit jaar in Lokeren plaats. De dames elite reden gisteren hun wedstijd en Alicia Franck veroverde – na eerder in 2021 op het BK in Meulebeke – opnieuw een bronzen medaille.

Dit weekend strijden de Belgische veldrijders in alle categorieën om de Belgische titel. Een titelstrijd die dit jaar vlakbij plaatsvindt, in het Park Ter Beuken in Lokeren. Quasi een thuiswedstrijd dus voor onze Lootse elite veldrijdster Alicia Franck. Zij traint geregeld in het park achter het station van de Durmestad, op de omloop van de Rapencross.

Alicia Franck BK  2023 © Bennie Vanderpiete

Parcours met ponton en Mont Henri

Op het parcours ook een leuke attractie. Via een drijvend ponton moeten de cyclocrossers naar de andere zijde van de Durme en passeren zo aan de VIP-tenten. Maar de weide ligt zo drassig dat er op dit deel vooral moet gelopen worden.

Verder op het parcours dan de Mont Henri, een heuvel van pakweg 14 meter hoog, die de deelnemers elke ronde 2 maal op moeten. In normale omstandigheden geen onoverkomelijke hindernis. Maar door de regenval van de voorbij dagen zijn er hele stukken nauwelijks berijdbaar en moet men al lopend boven geraken.  

Sanne Cant BK  2023 © Bennie Vanderpiete

Pech voor Norbert Riberolle

De dames elite reden gisteren al hun wedstrijd. Laura Verdonschot – geveld door een virale infectie – moest forfait geven en zo bleven er nog maar drie echte kanshebbers over voor de titel. Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle en Alicia Franck zouden uitmaken wie een jaar lang de tricole trui mag dragen.

Alicia nam een kopstart en dook als eerste het veld in met Sanne Cant in het wiel. Maar de uittredende Belgisch kampioene nam al na 2 minuten de leiding over. Ze liet ook de eerste materiaalpost links liggen terwijl Alicia en Marion Norbert Riberolle – die toen op de derde plaats reed – besloten om van fiets te wisselen. Dat was in het geval van Norbert Riberolle geen goede beslissing, want enkele meters verder had ze al kettingproblemen. Iets later gebeurde dit een tweede keer en net voor het opdraaien naar de ponton moest ze weer voet aan grond zetten. Toen ze weer kon vertrekken, was het halve deelnemersveld haar gepasseerd en was haar achterstand opgelopen tot driekwart minuut.

Sanne Cant vergrootte stelselmatig haar voorsprong op Alicia. Vooral op de (vele) loopstroken was ze beter. Marion Norbert Riberolle daarentegen ontbond – op grinta – haar duivels. Op het einde van de tweede ronde had ze Alicia bijgehaald en haar achterstand op Sanne Cant verkleind tot zowat een halve minuut.

Alicia Franck BK  2023 © Bennie Vanderpiete

Alicia pakt brons

Maar de wedstrijd lag in een definitieve plooi. Sanne Cant veroverde haar 14de Belgische titel op rij. Norbert Riberolle kon in de achtervolging het moordende tempo niet aanhouden en zou na 4 ronden als tweede over de meet bollen met 1’20” achterstand. Alicia Franck veroverde 45 seconden later de bronzen medaille. Norbert Riberolle huilde tranen met tuiten en de frustratie was groot. Begrijpelijk, want ze was vermoedelijk de beste renster in de wedstrijd. Ook tijdens de podiumceremonie kon ze haar ontgoocheling nauwelijks verbijten.

Norbert Riberolle BK  2023 © Bennie Vanderpiete

Ellen Van Loy

Voor Ellen Van Loy, de 42-jarige renster-coach van het De Ceuster Bonache Cycling team en ploeggenote van Alicia, was dit het laatste BK. Zij zal na dit seizoen niet meer aan de start verschijnen, maar de renster van haar ploeg begeleiden. Ellen eindigde als 8ste bij de dames elite op 5’55” van de winnares. Ook Ellen mocht nadien nog het podium op.

Ellen Van Loy BK  2023 © Bennie Vanderpiete

“De benen van de dag”

Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle en Alicia Franck moesten nadien nog naar de dopingcontrole en dus gingen we even langs bij Werner Franck, papa van Alicia en steevast in de materiaalpost te vinden. “Alicia komt hier regelmatig trainen maar het regenweer van de voorbije dagen heeft het parcours grondig veranderd en veel zwaarder gemaakt. Uiteraard was ze eerst een beetje ontgoocheld, zo zitten topsporters in mekaar. Maar uiteindelijk is ze tevreden. En ik denk dat die bronzen plak vandaag ook een terechte uitslag is.”

Dat hoorden we ook bij Alicia in haar interview met Sporza. “Ik had gehoopt het wat spannender te maken, maar je moet het doen met de benen van de dag”, aldus onze Lootse veldrijdster die op weg naar de dopingcontrole even mocht poseren voor een foto met haar bloemen en de bronzen medaille.  

Lochristinaar.com was aanwezig op het BK en dat leverde onderstaande fotoreeks op, waarbij we ons concentreerden op de strijd tussen de 3 favorieten bij de dames elite.

Fotoreeks
(Klikken op facebook logo om de reeks te openen) 

 

Scroll naar boven