Ambachten van B tot Z Z

Jean Marie
0 reactie(s)
ambachtelijk weekend 2022 Lochristi weven

Tekst JMDB - Foto JMDB ©

We trokken met de fiets naar verschillende locaties waar ambacht werd voorgesteld in vele vormen. Ook vandaag kan je een bezoekje brengen aan deze diversiteit van kunstig ambacht en technieken in Beervelde, Lochristi, Zaffelare en Zeveneken. Het thema is dansen en muziek, al speelden weinigen daarop in.

Zaffelare Rechtstraat 26

ambachtelijk weekend Lochristi Takke Tiele Ellen Gunst

Daar ontmoet je 7 verschillende invalshoeken van keramiek tot juwelen. Hilde Boone is met de familie kandidaat Cultuurlaureaat. Mooie bijous en al eigen ontwerpen voor kerst en nieuw van Marie-Paule Mullie maar ook zoveel meer. Het is even zoeken naar de antwoorden op de vraagjes en misschien win je wel iet leuk.

ambachtelijk weekend Lochristi 2022 Takke Tiele Mien De Winter

Lochristi Charles Vuylstekehof 11

ambachtelijk weekend Lochristi Erdewerk

Het was de eerste keer dat we daarlangs gingen. Gezellig komen en gaan bij Erdewerk. Carolien Blancquaert begon in 2016 met het vervaardigen van keramiek. Eerst als hobby en sinds november 2021 in zelfstandig bijberoep. Alle stukken worden ambachtelijk gedraaid in haar atelier in de tuin en zijn dus uniek. De glazuren ontwikkelt ze proefondervindelijk tot ze de structuur en kleur vindt die het “Erdewerk” eer aan doen. Tijdens dit ambachtelijk weekend kunnen bezoekers niet alleen het de keramiek van Carolien bewonderen, maar ook een drankje genieten bij een drankje bij de muziek van “Coup de Frein”, wat ook schepen schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse en haar opvolgster Hilde Baele deden. De opbrengst van de ice tea, limonade en cake, schenkt ze aan Welzijnsschakels.

Carolien heeft een webshop (https://www.erdewerk.be/) waarop je kan bestellen. Workshop en/of lessen geeft ze (nog) niet. In juni deed ze voor het eerst een “huismarkt”. Daarvoor schreef ze ook leuke spreuken op haar ruiten. In aanloop naar de feestdagen zal eind november/begin december een tweede huismarkt volgen.

Lochristi Bisschop-Pieter-Damantlaan

ambachtelijk weekend Lochristi 2022 volkspel kinderspel

Hier zijn er 4 plekjes in de straat om te genieten. Kinderen kunnen er oude spelletjes ontdekken en spelen of weven. Ook schilderijen en foto’s van Annick Gentier waarbij ze vooral de fauna en flora doorheen de verschillende seizoenen accentueert. 

ambachtelijk weekend fotografie Annick Gentier vlinder

Beervelde Sfeervelde Beervelde Dorp 58

ambachtelijk weekend Lochristi 2022 kantgroep Beervelde sfeervelde

Wat verscholen naast de kerk vind je Sfeervelde. Kunstgras effent het artificiële pad richting kantklossen. Bij de kantgroep Beervelde kun je ook een cursus kantklossen volgen. Geduld en doorzetting staan dan ongetwijfeld centraal. Monnikenwerk dus. Marleen Ramen is de drijvende kracht en bij haar kun je ook terecht voor meer info marleen.raman@telenet.be

In Zeveneken was er ooit een kantschool en de Kantschoolweg is historische verwijzing. Je vindt er ook nog kantklosjes bij Jan De Maertelaere - https://webshop.bobbins.be/ die ze draait.

Zeveneken Hoekstraat 2

ambachtelijk weekend Lochristi Linda Tollenaere

In de oude gemeenteschool stelt kunstgroep Hermeline tentoon. Negen gedreven mannen en vrouwen stellen hun tekeningen en schilderijen tentoon. 

ambachtelijk weekend 2022 school Zeveneken

Er zijn nog andere plekjes waar ambacht zich verheft. Zie https://www.ambachtelijkweekend.be/ en we verwijzen naar https://www.lochristinaar.com/nieuws/ambachtelijk-weekend-2022-lochristi dat recent verscheen. Voor ons zat de fietstocht bij mooi weer van Z tot B en terug naar Z er op. Tijd om op een terrasje te genieten.  

Fotoreeks

In onze fotoreeks vind je beelden van de openingsreceptie in Zeveneken, van Erdewerk bij Carolien, van de stand in de  Bisschop Pieter Damantlaan en van in Sfeervelde. Veel kijkplezier (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).