Baloise Belgium Tour levert GROS 2.250 euro op – Lochristi geen startplaats in 2019

Bennie
0 reactie(s)
Baloise Belgium Tour 2018 Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Baloise Belgium Tour levert GROS 2.250 euro op – Lochristi geen startplaats in 2019
Het ontbijtbuffet en de cava bar, bij de start van de Baloise Belgium Tour in Lochristi op 24 mei, brachten 2.250 euro op voor de GROS. Burgemeester Yves Deswaene deelde mee dat de organisatie van die start ca 52.000 euro kostte. Onze gemeente zal pas in 2020 terug het wielerpeloton verwelkomen.

2.250 euro voor GROS

Maandagavond, net voor de gemeenteraad, mocht de GROS (Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) een cheque van 2.250 euro in ontvangst nemen. Dat is de opbrengst van het ontbijtbuffet en de cava bar die een aantal medewerkers en sympathisanten van de GROS bemanden op 24 mei ll. Toen was Lochristi de startplaats van de 2de rit van de Baloise Belgium Tour.

Marc Poppe – voorzitter van de GROS Lochristi – wees in zijn dankwoord op de meervoudige functie van de raad: het adviseren van de gemeentelijke overheid en het samenbrengen van projecten die betrokken zijn bij ontwikkelingssamenwerking.

“Binnen de GROS weten we het ook wel. Met onze projecten kunnen we de wereldproblemen niet oplossen. Helaas niet. Maar dat is geen reden om niets te doen.
Deze bijdrage zal zich misschien vertalen in medisch materiaal voor een kliniekje ergens in de brousse, of helpen een nieuw dak te leggen op een schooltje” aldus Marc Poppe

“De Baloise Belgium Tour kost ons geen 100.000 euro”

Burgemeester Yves Deswaene verdedigde in zijn verwelkoming nog eens de keuze van de gemeente Lochristi om zich engageren als een van de startplaatsen van de Baloise Belgium Tour.
Hij gaf daarbij ook een overzicht van de kosten voor 2018. Als startplaats diende er 22.500 euro betaald aan organisator Galazo. De rekening voor mailing e.d. bedroeg 1.773,25 euro. De vzw Sportpromotie gaf 27.569 euro uit en dan was er nog een kleine kost van 152 euro aan varia.

De totale kostprijs bedroeg dus ca 52.000 euro en niet 100.000 euro zoals links en rechts verspreid wordt” aldus de burgemeester. “Hier zitten inderdaad de inzet van de technische uitvoerende dienst, politie, brandweer en hulpdiensten niet in. Maar als we dat gaan meerekenen, moeten we eenzelfde berekening voor alle evenementen doen. Denk maar aan de Tuindagen of de vele evenementen op het domein Puyenbroeck zoals afgelopen weekend nog de Ambiancecross”.

De discussie over de kostprijs woedt al jaren. Lochristinaar schreef eerder dat er in 2017 hiervoor 55.000 euro uitgegeven werd en hieraan (op basis van de cijfers uit 2013) ca 1.500 werkuren gespendeerd werden.

https://www.lochristinaar.com/nieuws/weinig-grote-namen-bij-start-tweede-rit-baloise-tour-lochristi

Lochristi geen startplaats in 2019 maar wel terug vanaf 2020

Schepen Sandro Di Nunzio kon – in de rand van de overhandiging van de cheque aan de GROS – alvast meedelen dat Lochristi in 2019 de Baloise Belgium Tour niet zal ontvangen.

“Er is bij aanvang van de nieuwe legislatuur genoeg werk aan de winkel. In navolging van de beslissing van Vlaams Minister Homans gaan de OCMW ’s op in de gemeentebesturen. Er dient een financieel directeur aangesteld, een nieuwe sportraad geïnstalleerd en een meerjarenplan opgesteld. Bovendien zijn er een aantal belangrijke projecten in uitvoering. Die dienen ook opgevolgd en het nieuwe Uyttenhove zal ook voor bijkomende werklast zorgen” aldus de Schepen van Sport.  
“Heel wat katjes te geselen de komende maanden en daarom slaan we een jaartje over wat de Baloise Belgium Tour betreft. We gaan aan Galazo voorstellen dat Lochristi in 2020 startplaats wordt van een rit in lijn. In 2021 zouden we dan terug graag de ploegvoorstelling en de start van de openingsrit organiseren. Maar dit is nog maar een voorstel.”