Baloise Tour 2014 : Lochristi omarmt Tom Boonen die..wint!

Menig wielerliefhebber zal, na de zondvloed van dinsdag, een schietgebedje gepreveld hebben toen hij de gordijnen open trok. De zon scheen dan wel niet, maar het was toch droog. En zo zou het de hele voormiddag blijven.

Ideaal koersweer ook voor de start van de eerste etappe van de Baloise Tour. Toch leek ons de publieke opkomst dit jaar duidelijk lager. De tent waar gisteren het VIP-gebeuren plaats vond, bood ’s morgens plaats aan 700 hongerigen. Zij hadden gereserveerd voor een ontbijt waarvan 2 Euro per persoon naar de actie ‘Lochristi Damaandorp’ ging. Ter hoogt van de Lodejo had het comité dan ook nog een stand opgebouwd waar het Damiaanbier en de bijhorende glazen verkocht werden.

Omstreeks 10 uur begonnen dan de activtieten rond het podium. Tijdens een gesprek met presentator Michel Wuyts, lichtte de burgemeester toe dat Lochristi de Ronde van België in 2015 wel zal ontvangen, maar in 2016 een sabbatjaar inlast. De gemeente zou zich engageren voor de Gentse Floraliën die dan plaats vinden.

Ook dit jaar een wedstrijd voor de kinderen die een zadelhoesje moesten ontwerpen. Het winnende meisje mocht het podium op om haar prijs te ontvangen uit de handen van Tom Boonen. Ze liet de kans liggen om hem daarvoor te bedanken met een klinkende zoen, een taak die een groot deel van het vrouwelijk publiek maar wat graag had overgenomen. Want zoveel mag duidelijk zijn, Tom Boonen is, en blijft, de grote publiekslieveling. Al van bij aankomst was het drummen rond de bus van de formatie van Patrick Lefevere.
Stipt om 11hr25 mocht burgemeester Yves Deswaene dan het startschot geven, waarna de renners zich op weg begaven voor eerst een plaatselijke ronde. In de Koning Albertlaan – ter hoogte van het postgebouw- was er een tussensprint voorzien.

Gijs van Hoecke kreeg, net als verleden jaar, een vrijgeleide van zijn collega's om afgescheiden door zijn eigen gemeente te mogen rijden . Hij was zodoende ook de winnaar van de eerste tussensprint. Mirko Tedeschi en Timothy Stevens legden iets later beslag op de plaatsen twee en drie.

Maar het was aan de aankomst in Buggenhout, na een etappe van 173 kilometer, dat het om de knikkers zou gaan. En daar knalde Tornado Tom (Boonen) weer eens als vanouds en klopte “gorilla” Andre Greipel in de sprint.

Op naar een volgende editie in 2015, waarvan het nog niet zeker is of Lochristi de startplaats zal zijn van de eerste rit (en er dus misschien ook geen ploegvoorstelling in onze gemeente zal zijn).

Wie ondertussen nog eens wil nagenieten van twee dagen wielergekte, vindt ongetwijfeld zijn gading in onze fotoreeksen op de facebook-pagina van Lochristinaar www.facebook.com/lochristinaar

 

Scroll naar boven