Baloise Tour - veel sfeer minder toeschouwers

Jean Marie
0 reactie(s)
Baloise Tour Lochristi 2018

Lochristi was in de ban van de koers. Gisteren was onze gemeente de startplaats van de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour. ’s Ochtends genoten 700 eters van een ontbijt, waarvan de opbrengst naar “GROS” gaat. Veel sfeer met toch een iets lagere opkomst.

De Baloise Belgium Tour in Lochristi

Het startschot voor de 88ste Baloise Belgium Tour – vroeger gereden onder de naam “Ronde van België” – werd deze keer in Buggenhout gegeven. Lochristi was dit jaar startplaats van de tweede etappe met aankomst in Knokke.
“In 2011 waren we voor het eerst een etappestad, in 2016 sloegen we een jaartje over omwille van Ambrosiana. Verleden jaar waren er dan terug bij met de ploegvoorstelling en de start van de eerste etappe. En dit jaar ontvangen we dus voor de zevende keer de wielerkaravaan voor de start van de rit van Lochristi naar Knokke” lichtte burgemeester Yves Deswaene toe op het podium bij presentator Michel Wuyts.

700 “ontbijters” ten voordele van GROS

Gisteren dus de start van de tweede etappe. Om 8.30 uur stond er al een lange rij aan te schuiven aan de grote tent om te genieten van het - rijkelijk gevulde – ontbijtbuffet.
“Aanvankelijk liep de verkoop niet zo vlot”, aldus Peter Geers. “Maar we verkochten nog heel wat kaarten de voorbije week en zo is ons ontbijt weer helemaal uitverkocht.”

700 mensen kwamen aanschuiven en smullen voor het goede doel, want (een deel van) de opbrengst wordt geschonken aan “GROS” (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking). Ook de cavabar van het GROS deed gouden zaken.

Veel sfeer, iets minder belangstelling

Doordat de wedstrijd dit jaar een uurtje later op gang geschoten werd, duurde het even voor de toeschouwers afzakten naar het centrum van de gemeente. Heel veel enthousiasme en zelfs heel wat mensen die niet van Lochristi “en omstreken” afkomstig waren.

Marc en Marie Rose Van Respaille uit Kuurne zijn fervente Stijn Devolder supporters van het eerste uur. Stijn – zelf tweemaal eindwinnaar van de Ronde van België – is ondertussen 39 en koerst reeds 25 jaar. Marc en Marie Rose gaan, als het enigszins mogelijk is, ook kijken. Marc – in een rolstoel- reed rond met een supportsvlag op zijn borst. Uiteraard was Stijn bereid om met deze hevige supporters op de foto te gaan.

Veel sfeer, maar toch was de publieke belangstelling dit jaar iets minder.
330 bezoekers “parkeerden” hun fiets in de fietsenstalling in de Dekenijstraat. En dat zijn er toch aanzienlijk minder dan de voorbije jaren. Maar ook wie de kans had vanuit een van de (vele) appartementsgebouwen rond de startzone te kijken, zag dat er dit jaar minder wielerfans aanwezig waren. Aan klas 6B – o.l.v. “meester Joris “- van de gemeentelijke basisschool lag het in elk geval niet. Zij kwamen kijken naar de tussenspurt alvorens naar de Bib te gaan. Een erg toffe belevenis voor hen en ze gingen uiteraard graag op de foto.

De presentatie op het podium

Omstreeks 11 uur arriveerden dan de eerste wielerploegen in de dorpskern en moesten alle renners aansluitend op het grote podium komen om het startblad te tekenen en bij Michel Wuyts te passeren voor een praatje.

136 renners want een serieuze valpartij in de openingsrit had voor flink wat averij gezorgd in het peloton. Vier renners moesten opgeven.
Als eerste mocht de ploeg “Sovac Nature4Ever”op het podium. In hun rangen de ondertussen 47-jarige Davide Rebellin. Een monument van de moderne wielergeschiedenis met een palmares “à la Boonen en Gilbert” en uiteraard mocht een foto met de burgemeester niet ontbreken.

Het waren vooral de renners uit de streek en de “grote namen” die op de belangstelling van het publiek konden rekenen. Nicola Maes (Lotto-Soudal) woont in Lochristi, de vrouw van Kenny Dehaes (Aqua protect Veranclassic) geeft les in onze gemeente. En dan was er nog Dimitri Claeys (Cofidis) die deel uitmaakt van het kransje kanshebbers voor de eindzege.

 Uiteraard ook veel sympathie voor veldrijder Lars Van Der Haar (Telenet Fidea Lions) en de sterren van Lotto-Soudal met Jens Keukeleire - winnaar van de editie 2017 en dus titelverdediger – Jelle Vanendert en spurtbom André Greipel. Hij maakte eergisteren de zijn favorietenrol waar en sprintte naar de 152ste overwinning uit zijn profcarrière! Een applaus voor de 36-jarige Duitser die dus ook in zijn blauwe leiderstrui bij Michel Wuyts op het podium mocht.

Na de renners was het aan schepen Marie Claire Van Nieuwenhuyse om toe te lichten dat Lochristi in 2018 “Reinaert gemeente” is, de Reinaertfeesten in Hyfte aan te kondigen die op 29 en 30 juni en 1 juli plaatsvinden. Voor de gelegenheid flankeerden reuzen Reinaert en Hermeline het podium en deelde de sluwe vos ook snoepjes uit aan de kinderen.

De koers

De drie leiders in de klassementen mochten vooraan plaats vatten voor de start. André Greipel werd geflankeerd door Ricardo Minali en Aimé De Gendt. André Greipel was niet enkel leider in de het algemeen klassement maar ook leider in de puntenstand. Maar een mens kan maar 1 trui dragen, dus mocht de tweede in het puntenklassement – Ricardo Minali (Astana) – een dagje in het rood rijden.

Aimé De Gendt had eergisteren moeten knokken om mee te zijn met een ontsnapping. Maar dat had hem geen windeieren gelegd, want hij kreeg de groene trui als leider van “het strijdlustklassement”. En Aimé was niet van plan die trui zomaar uit handen te geven. Nadat burgemeester Yves Deswaene het startschot gegeven had, reden de renners eerst een plaatselijke ronde. Die eindigde met een tussenspurt ter hoogte van de het postkantoor in de Koning-Albertlaan.
En Aimé De Gendt deed er een goede zaak. De renner van Sport Vlaanderen-Baloise sprokkelde 10 punten en bracht zijn totaal op 36. Van zijn dichtste concurrenten graaide alleen Dries De Bondt punten mee. Hij werd tweede.

Maar het verdedigen van de groene trui zorgde voor slachtoffers. Sport Vlaanderen Baloise – de ploeg van Aimé De Gendt - bepaalde het tempo in het peloton. Maar net voor de tussenspurt ter hoogte van de het postkantoor in de Koning-Albertlaan ging ploegmaat Amaury Capiot tegen het asfalt. In het Gentse Sint-Lucasziekenhuis stelden ze een heupbreuk, een klaplong en een gebroken sleutelbeen vast.

Traditiegetrouw eindigde ook deze eerste etappe uiteindelijk op een massasprint. Het werd een close finish, maar Greipel mocht het zegegebaar maken. Twee op een rij voor Duitse André en zijn 153ste profzege. Wouter Wippert strandde op de tweede plaats. Tim Merlier werd voor de tweede dag op rij derde. Vandaag rijden de renners een tijdrit in Bornem.

U kunt deze wielerhoogdag in onze gemeente herbeleven met onderstaande fotoreeks. Veel kijkplezier!

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete)