Balts bier geboren

Bezoekje met proevertje aan Jan Venneman in de Lichtelarestraat, die net zijn eerste saisonbier Rhula ontwierp. Het is eigenhandig gebrouwen en gebotteld door zijn eenmanszaak ‘Balts’ bij brouwerij ‘t Verzet in Anzegem.

Jan is biochemicus en werkte ongeveer 9 jaar in de proefbrouwerij in Hijfte en stapte toen over naar brouwerij Van Steenberghe in Ertvelde waar hij nog altijd werkt. Hij is afkomstig van Hijfte en na Oostakker, kwam hij zich met partner Katrijn Schatteman in de Lichtelarestraat vestigen.

Rhula is een transparant bier van natuurlijke en lokale grondstoffen.

Is dit je eerste eigen brouwsel?

“ Neen. Het is zo’n 7 jaar geleden dat ik een geboortebiertje als cadeau brouwde voor Roseline, dochtertje van mijn broer. Het was een abijdstijl – triple met 8% alcohol. Ik vond het heel plezant en jaren later – na mijn transitie richting biogebeuren – wilde ik het zelf gaan doen. Zelf vond ik de biobieren nogal traditiioneel, wat saai zelfs. Ik zie bier als ambacht en zeker niet alleen commercieel.

Bij het ontwerpen van recepten voor mijn bieren laat ik me ook beïnvloeden door de craftbrewery scene in de Verenigde Staten. Zij hebben het bier als het ware heruitgevonden en zijn er veel meer met hop bezig. Door het klimaat hier kunnen we dat aromatische nooit bereiken maar ik ben toen zelf – heel kleinschalig – hop gaan kweken. Het is een proces van jaren aangezien je maar 1 oogst hebt per jaar en afhankelijk bent van de ervaring die je opbouwt en van het weer natuurlijk ook.”

Welk soort bier is Rhula?

“ Het is een transparant bier met natuurlijke en lokale grondstoffen”. De hop komt van de enige biokweker in Poperinge en per batch (=elke hoeveelheid gebrouwen bier) kan je via een unieke code op de fles, alle grondstoffen op mijn site terugvinden. https://balts.be/bier/rhula-saison Ik wil heel transparant werken. Het amberkleurig bier heeft de bitterheid en frisheid van Orval met een karameltoets.

Het is vrij laag in alcohol (6%) en droog. Het is een saisonbier, een Henegouwse bierstijl die in de winter werd gebrouwen als dorstlesser voor de mensen die in de zomer op de velden werkten. De hop geeft bewaarpotentieel aan het bier. Dit lot van 2.000 l werd begin oktober 2017 gebrouwen en was half november klaar voor commercialisering.”

Van waar komt de naam?

” Het heeft met de goudvink (Pyrrhula pyrrhula) te maken. Ik heb een grote interesse in vogels en vandaar de naam. In juni brouw ik een tweede bier, eveneens volledig met Belgische grondstoffen, dat sterk hoppig en aromatisch zal zijn met citrustoetsen. Het wordt een IPA of indian pale ale. Ook dat bier zal de naam van een vogel krijgen.”

Etiket?

” Het schrift en het logo werden ontworpen door mijn partner, Katrijn Schatteman (Zuz). http://zuzonline.be  Balts komt van baltsen of het gedrag bij vogels om partners te lokken tijdens paringstijd.”

Glazen?

“ Ik ben er nog niet helemaal uit maar dit biertje kan ook perfect geschonken worden in een mooi wijnglas. Ieder biertje heeft bijna zijn glas en dat heeft ook nadelen op ecologisch vlak.”

Te koop?

” Het is hier te koop. We hebben dozen van 24 flesjes en in Lochristi is het al te koop bij AD Delhaize. Binnenkort is het ook verkrijgbaar bij Geers in Oostakker www.drankengeers.be/site en nu gaan we ook richting horeca en naar verenigingen.”

We proefden het biertje. Het is verfrissend met een hopbittertje, dat dorstlessend is. De afdronk of caudalie is persistent hoppig. Een fijne karameltoets en zijn laag alcoholpercentage geven het een extra en uniek toetsje.

Meer informatie? https://balts.be

Scroll naar boven