Beeldenroute in Lissewege

In de groene polderweiden naast de eeuwenoude graanschuur, pardoes in de polders, in en onder de imposante polderkathedraal van Lissewege, daar staan, hangen en liggen tientallen sculpturen van oude en jonge kunstenaars. Ze pronken er als geboetseerde, geknutselde vruchten van denken en kunnen, vol lef en schroom.

Het gezellige mooiste witte dorp van Vlaanderen in een sfeer van mystiek en genot. Dit jaar vindt er nog tot en met 23 september 2018 de 24ste beelden- en kunstenroute plaats, wat eenieder kan bekoren.

Het is een openluchttentoonstelling met werken van een 100-tal nationale en internationale moderne kunstenaars.

In Lissewege kan u op drie parkings de auto kwijt. De grootste parking is deze in de Pol D’Hondstraat (vlakbij het station). Een tweede parking is gelegen in de Jacob Reyvaertstraat, net achter de kerk en tenslotte kan u ook nog parkeren op het Marktplein voor de kerk (zeer beperkt aantal plaatsen tijdens de zomerse beeldenroute.

De Pol D’Hondstraat straalt één en al creativiteit uit, bomen hangen vol kunstige vlinders – de één al mooier dan de andere – in elk geval een prachtig initiatief voor een zomerse uitstraling.

Wanneer men richting kathedraal wandelt, komt men de eerste kunstwerken tegen, tevens ook een snoepwinkeltje uit grootmoeders tijd en een ambachtelijk kapsalon.

Net voor de kathedraal pronken prachtige beelden, die uitnodigen om binnenin meer te verkennen en te ontdekken. Vol bewondering staat men even stil bij elk kunstwerk en probeert men er oog en zingeving in te vinden. De kerk wordt voor even herschapen met kunstige objectieven.

En wanneer de dorst het hoogst is, dan settelt men zich op een zonnig terras in de nabijheid van de kathedraal, een dorstlavend bezinningsmomentje, genieten van natte zaligheid.

Het is er vredig wandelen en keuvelen, waarbij men zeker niet mag nalaten een wandeling langsheen de vaart te maken. Her en der aan huizen zijn kunstwerken te bespeuren, zelfs erotisch getint in de doorgang naar een vrij toegankelijke privé tuin.

Even verderop botst men op een opmerkelijke gevel blauwgroen getint, waarachter zich ’t Vaartje’, de creatiefste tuin van Vlaanderen bevindt. Een oase van bedrijvigheid voor bijzondere kunstenaars, die creatief hun opmerkelijk verhaal vertellen in het kunstenaarsdorp, hun visie, hun passie is er troef.

Het ontmoetingscentrum ’t Vaartje is sinds 2009 een pop-up organisatie van Handicap Art VZW. Het is een project met een hart voor kunst en ‘Bijzondere Kunstenaars’. Blinde en slechtziende artiesten tonen hun verrijking in tactiele kunstbeleving. Het zien en voelen van materie leert de bezoeker kijken met het hart. Ook talrijke amateurkunstenaars en workshop lesgevers tonen hun passie voor kunst in al zijn aspecten. Het kunstwerk dat hier echter de meeste aandacht verdient is niet een beeld, noch een schilderij of een gedicht, maar de vriendschap, de samenhorigheid en het vertrouwen van de kunstenaars en de vele vrijwilligers, die zich belangeloos met veel passie inzetten voor Handicap Art. Zij laten de bezoekers binnentreden in de wondere wereld van rust in een oase van bedrijvigheid.

’t Vaartje verwelkomt je graag deze zomer tijdens de beeldenroute.

Jammer genoeg hadden wij geen tijd meer om de kunstwerken te verkennen bij Ter Doest.

De route? www.routeyou.com/nl-be/route/view/37915/wandelroute/beeldenroute-lissewege

Scroll naar boven