Beleef ‘The Summer of Love’ opnieuw op slechts 75 km rijden van Lochristi

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Beleef ‘The Summer of Love’ opnieuw op slechts 75 km rijden van Lochristi

Beleef ‘The Summer of Love’ opnieuw op slechts 75 km rijden van Lochristi

In de zomer van 1967 kwamen meer dan 100.000 jongeren bijeen in een kleurrijke wijk bij het Golden Gate Park in San Francisco. Gelokt door een enorme mediahype over de 'hippies', zochten ze er een alternatief voor de gevestigde, autoritaire orde.

In San Francisco droeg je bloemen in je haar, zoals Scott McKenzie het zong, waren eten, drugs en de liefde gratis. Het was de zomer die de wereld zou veranderen, alles werd heruitgevonden. Er stond een generatie op die het niet meer eens was met het gevoerde beleid en dit duidelijk uitte in straatprotest, massamanifestaties, nieuwe relatievormen en psychedelische muziek. Een tegencultuur die zich over heel Amerika verspreidde en een jonge generatie in Europa en Latijns-Amerika inspireerde. De wereld ontspoorde hevig, zette een beweging in gang die de geschiedenis zou ingaan als een culturele beeldenstorm. Het latere Woodstock festival zou hier een iconisch symbool van worden.

Wat blijft er vandaag nog over…

…van die zogenaamde ‘counterculture’?

De Standaard vroeg twintig fotografen om uit die woelige periode veertig beelden te kiezen en daarop een eigentijds antwoord te geven. We zien oorlog, protestmarsen, vluchtelingen, hippies, kortom de roescultuur alsof we er zelf bij waren.

Onder anderen Jimmy Kets, Michiel Hendryckx en Lieve Blancquaert kozen iconische beelden uit Belgische en internationale archieven - waaronder Magnum Photos - en zetten er een eigentijds antwoord tegenover.

Herbeleef de verwondering van de sixties opnieuw in de fototentoonstelling ‘The Summer of Love – 50 jaar later’ in Fort Napoleon in Oostende.

De tentoonstelling is familievriendelijk en bevat ook een parcours dat kinderen tussen 7 en 10 wegwijs maakt in de gekte van de jaren zestig. Dit tot en met zondag 1 oktober 2017.