Belevingskoffers sierteelt voorgesteld in WZC Sint-Pieter

Bennie
1 reactie(s)
Belevingskoffers © Cultuurdienst Lochristi

Tekst en foto's © Cultuurdienst Lochristi en erfgoedcel Viersprong

Eerder vandaag stelden Erfgoed Viersprong, lokaal bestuur Lochristi en  “Los- Lochristi Sierteeltmuseum” in WZC Sint-Pieter de belevingskoffers voor. Dat zijn koffers met objecten uit de collectie van het LoS. De koffers zijn inzetbaar als hulpmiddel in creatieve sessies met ouderen en uit te lenen bij de Cultuurdienst Lochristi en Erfgoed Viersprong.

De belevingskoffers bevatten objecten uit de collectie van het LoS, het museum over de sierteelt in Oost-Vlaanderen. Het LoS herbergt een unieke collectie van lokale siertelers. De vrijwilligers van het museum inventariseerden de volledige collectie in 2017. Het jaar nadien kreeg het LoS een ‘make-over’. Samen met Erfgoed Viersprong zochten de vrijwilligers een nieuwe, zinvolle bestemming voor de ‘afgestoten’ objecten en een manier om ze ook toegankelijk te maken voor mensen die het museum, om diverse redenen, niet kunnen bezoeken. Zo ontstond het idee van de ‘belevingskoffers’.

Belevingskoffers © Cultuurdienst Lochristi

“De belevingskoffers zetten erfgoed in als middel om mensen te bereiken die zich minder goed kunnen uiten binnen traditionele groepsactiviteiten. Mensen betrekken bij erfgoed, erover praten, de verhalen van de buurt en buurtbewoners bundelen, er samen projecten rond opzetten … dat zijn initiatieven die lokaal ook sociaal een verschil maken”, aldus  Marie Claire Van Nieuwenhuyse, schepen van cultuur en toerisme en bestuurslid van Erfgoed Viersprong.

Belevingskoffers © Cultuurdienst Lochristi

“Waarvoor gebruik je een ‘repikeerstokje’? Zijn ‘griffelspelden’ wasspelden voor kabouters? En wat ervaar je bij de geur van een groeiregulator?” Het zijn maar enkele voorbeelden van objecten en bijhorende vragen die je in de koffer vindt als basis voor een gesprek met ouderen. Je kan de koffers gemakkelijk inzetten zonder voorkennis. Daar zorgen de begeleidende fiches met info over de objecten en vragen voor. Mantelzorgers, animatoren en therapeuten in woonzorgcentra, of vrijwilligers kunnen er zelfstandig mee aan de slag gaan. De koffers zijn uit te lenen op de cultuurdienst Lochristi of bij Erfgoed Viersprong.

Belevingskoffers © Cultuurdienst Lochristi

Etienne De Graeve en Elise Neyt zijn gewezen siertelers en vrijwilligers bij het LoS en hebben de objecten in de koffers jarenlang zelf gebruikt. De bewoners en zorgverleners van woonzorgcentrum Sint-Pieter waren onmiddellijk enthousiast om met de koffers aan de slag te gaan.

Op donderdag 17 november om 10u organiseren Erfgoed Viersprong en Bart de Nil een gratis infosessie in LDC Fazantenhof (Bosdreef 5c, 9080 Lochristi) over het gebruik van de koffers en object handling in het algemeen. Iedereen is welkom, ook wie niet onmiddellijk van plan is om aan de slag te gaan met de koffers, maar wel meer wil weten over het inzetten van lokaal erfgoed in het werken met ouderen en kwetsbare personen. Vooraf inschrijven is gewenst. Dat kan via ans.vandecotte@4sprong.be .