Beverkoppel brengt met succes 2 jongen groot

Joris Everaert
0 reactie(s)
Bevers in Molsbroek

Het moest er van komen maar niemand durfde te garanderen dat het zo snel zou gaan. We kunnen nu met zekerheid spreken over de aanwezigheid van een ‘beverfamilie’ in het complex Molsbroek-Hamputten in Lokeren en Waasmunster.

Beknopte geschiedenis

Anderhalve eeuw nadat de laatste Europese bever in Vlaanderen verdwenen was, dook het grootste knaagdier van Europa in de herfst van 2000 hier terug op. De soort verscheen eerst in de zuidelijke Dijlevallei (Vlaams-Brabant), afkomstig van een officieus geïntroduceerde populatie net over de grens met Wallonië. In 2002 waren er ook waarnemingen langs de Grensmaas (Limburg). In 2003 vond opnieuw een officieuze vrijlating van 20 Beierse bevers plaats, ditmaal in Vlaams-Brabant. Naarmate de geschikte gebieden ten zuiden van Leuven verzadigd raakten, trokken de bevers de stad Leuven door op zoek naar nieuwe gebieden ten noorden van de stad. In de provincie Antwerpen dook de eerste bever op in het Mechels Broek in 2003. Vanaf 2008 vestigde de bever zich ook in Oost-Vlaanderen via de Scheldevallei en haar zijrivieren, met een eerste bekende vaste locatie in Vlassenbroek bij Dendermonde. In 2012 werd het totaal aantal bevers in Vlaanderen al geschat op ongeveer honderd dieren.

In de Durmevallei begon het allemaal op 25 mei 2012 met een waarneming van een volwassen bever in het Molsbroek, dankzij een zogenaamde 'wildcamera' of 'fotoval' van de Universiteit Antwerpen, een toestel dat automatisch foto’s of films maakt als er een dier (of mens) voor de camera passeert. Eind juni 2012 werd ook een zwemmende bever gezien langs de Moervaart in Eksaarde. Mogelijk betrof dit een ‘uitstapje’ van de bever uit het Molsbroek.

Later in 2012 en in 2013 kon de soort nog enkele keren gezien worden in het Molsbroek. Er werden ook verschillende aan- of afgeknaagde bomen (vooral wilg) gevonden die duidelijk het werk waren van de bever, vooral in het Molsbroek, maar ook enkele verder noordelijk langs de Moervaart in de Lokerse Moervaartmeersen. In november 2013 waren ook sporen te zien in de Reservaatzone Donkmeer in Berlare. De bever had duidelijk onze regio gevonden!

Succesvolle voortplanting in 2014

In de winter van 2013-2014 kon de bever regelmatig gezien worden in zowel het Molsbroek als de naastliggende Hamputten. In de buurt van verschillende knaagsporen werd in februari 2014 zelfs een holte ontdekt die een bever elke dag als slaapplaats gebruikte! Dankzij nieuwe wildcamera's van vzw Durme en enkele vrijwilligers kon de soort ook meermaals in beeld worden gebracht. De Universiteit Antwerpen kon in die periode ook succesvol haarstalen verzamelen voor DNA-onderzoek, waaruit o.a. bleek dat het effectief om de Europese bever ging (verder onderzoek is lopende). Ten minste één bever kon in de vroege lente soms ook al zwemmend bewonderd worden in de avond- en ochtendschemering. Eind mei werden dan uiteindelijk met zekerheid 2 volwassen bevers gezien. Kort daarop was het op basis van één van de foto's duidelijk dat één van de bevers zwanger moest zijn. Toen was het in volle spanning afwachten en in de tweede helft van juli konden dan 2 jongen worden waargenomen, samen met de ouders.

De beste kans om deze winter beversporen te zien, is langs het wandel- en fietspad rond het Molsbroek en de Hamputten. En wie weet met veel geluk ook één van de bevers zelf!

(Joris Everaert)