Bevrijdingstocht 1918 – 2018, van Lo-Reninge naar Deinze

Chantal
0 reactie(s)
Bevrijdingstocht

© Chantal VD

Van maandag 13 augustus tot en met zondag 19 augustus 2018 trekt van Lo-Reninge naar Deinze, doorheen verschillende steden, een tocht die de bevrijding herdenkt. Herbeleef het einde van WO I.

Eind september 1918 lanceerde het Belgische leger, samen met de Britten en de Fransen, het eindoffensief om België te bevrijden. Een groot deel van West-Vlaanderen en een stuk Oost-Vlaanderen beleefde die strijd. 13.000 soldaten en duizenden burgers lieten hierbij nog het leven. Een derde van de ongeveer 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten viel tijdens het bevrijdingsoffensief. Op 10 november 1918 stond het leger - na lange, uitputtende gevechten - voor de poorten van de stad Gent. Op dat moment kwam uiteindelijk het verlossende bevel: “wapenstilstand om 11 uur”.

Deze bevrijding wordt nu herdacht met een herdenkingstocht. Op maandag 13 augustus om 9 uur startte de eerste etappe van deze bevrijdingstocht in Lo-Reninge. De minder goede weersvoorspellingen deden ons eerst twijfelen om af te zakken naar de streek tussen Poperinge en Diksmuide. Maar naarmate het vertrekuur naderde, week de regen en kwamen de eerste opklaringen

Heel wat vrijwilligers op die startdag om alles in gereedheid te brengen en de tocht – die een hele week duurt – aan te vatten. Een historische evocatie, bestaande uit een optocht van Belgische, Britse en Franse soldaten, allen uitgedost zoals in 1918. In hun zog volgt een karavaan “rijdend materiaal” met o.m. veldkeukens, transportwagens en kanonnen. In totaal 130 mannen en 50 paarden.
Deze colonne trekt dwars door Vlaanderen langs diverse slagvelden van het bevrijdingsoffensief. Een tocht van herdenking en herbeleving.
 

Een klein incident ontsierde de start in Lo-Reninge. Bij het opstellen werden vermoedelijk twee paarden niet op de juiste manier voorgespannen. De bureelwagen raakte daardoor los, wat gepaard ging met een hevige knal waardoor de beide paarden op de vlucht sloegen.
Een aantal Cyclisten op hun oude fietsen zonder versnelling, een militair en een politieman kwamen onmiddellijk tussenbeide. Gelukkig bleven de paarden netjes op straat lopen en konden ze enkele honderden meters verder door gemeentepersoneel aan de Westerpoort gevangen worden. Niemand raakte gewond.

Op dinsdag 14 augustus trok de colonne dan van Houthulst, doorheen Langemark-Poelkapelle, via Staden naar Kortemark. Gisteren leidde hun tocht hen naar Zedelgem met een russenstop in Torhout.
Vandaag, donderdag 16 augustus, is er dan een militair bivak in het kasteel van Loppem met gratis toegang voor bezoekers van 13 tot 18 uur.

Morgen wordt de bevrijdingstocht voortgezet en doet de colonne de gemeenten Oostkamp, Beernem en Knesselare aan, met Aalter als volgende halte. Op zaterdag 18 augustus bevrijdt men Ursel en trekt men naar Zomergem, waar een monument ingehuldigd wordt.
De laatste etappe, op zondag 19 augustus, begint dan in Zomergem en eindigt ten slotte in Deinze.
 

Een herdenkingstocht die zeker de moeite loont, een unieke gelegenheid.
Voor meer informatie surf je naar www.debevrijding.be

(Foto’s © Chantal VD en “De bevrijding”)