Bevroren Goud

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
Bevroren Goud

Tekst Marleen - Foto JMDB/Mariël Komschot

Is het een sneeuwwilg? Is het een jeneverstruik? Nee, het is een mensenhand die uit de sneeuw steekt.

De Zweedse auteur-  en scenarioschrijvers Cilla en Rolf Börjlind  doen het opnieuw: een sublieme thriller neerzetten die zich andermaal afspeelt  in het hoge Noorden van Zweden, met Olivia Rönning en Tom Stilton als hoofdpersonages,

De eerste thriller  met het duo Olivia Rönning en Tom Stilton, ‘Springvloed’  verscheen in 2012. Daarna volgden er nog vier thrillers met hetzelfde duo. De eerste twee boeken zijn inmiddels verfilmd, telkens in een reeks van tien afleveringen.  En nu ligt het zesde boek in de reeks ‘Bevroren Goud’ op tafel. Hun charismatische personages en sterke plots zijn intussen welgekend.

Cilla en Rolf Börjlind zijn een geëngageerd schrijversduo die hedendaagse wereldproblemen niet uit de weg gaan. Milieuvervuiling, klimaatopwarming met ontdooien van de gletsjers en gevolg voor de Noordse flora en fauna, zoektocht naar gedumpte kernafval in de Oceaan, verdwenen nazi goud, het zit er allemaal in. Op menselijk vlak worden er aantrekkelijke en sterke psychologische karakters neergezet.

Intussen heeft Olivia een stormachtige relatie met de psychisch kwetsbare Lukas. Dat alleen al zorgt voor de nodige ups en downs. Daarbovenop komt de spanning en riskante situaties die haar job met zich meebrengt, Het is een moeilijke mix.

Als er in het hoge Noorden door de gletsjerontdooiing  een lijk zichtbaar word van een man die 20 jaar geleden spoorloos verdween, wordt deze zaak aan Olivia gegeven. Samen met helikopterpiloot  Pekka vliegen ze naar de vindplaats van het lijk.  Ze komen echter in een storm terecht en slagen er niet in om veilig te landen. Na de crash is Pekka zwaar gewond en bewusteloos. Olivia is ook gewond maar is in staat hulp te gaan halen. En dan merkt ze dat er nog mensen in de buurt zijn die niet gekomen zijn om haar te redden.  Hoe komt ze levend uit haar penibele positie?

De thuisblijvers, haar collega’s Lisa en Bosse, aangevuld met de gepensioneerde Mette, haar man Märten, Tom Stilton en Abbas , haar vroegere collega’s hebben de handen vol om denkpistes te helpen ontrafelen en stukjes puzzel in elkaar te passen. En het is niet alleen Olivia die gevaar loopt… .

Herkenningen uit eerdere romans zijn aangename passages, je bent ook direct mee met de denkwereld van hen. Het verhaal zit goed in elkaar, er komen logische plotwendingen.

En tot op de laatste bladzijde worden er vraagtekens ontrafeld.

Let op, eenmaal je begint te lezen, kan je het boek niet meer wegleggen. Je blijft eraan plakken, net als aan een ijsblok van bevroren goud!  Een echte Scandithriller!

Börjlind Cilla en Rolf. 2020. Bevroren Goud. Vertaling uit Zweeds Corry van Bree. Amsterdam, A.W. Bruna Uitgevers. ISBN 978 94 005 1148 4