Big Jump: 100 waterratten maar er is nog werk!

Europa legde haar lidstaten op om tegen 2015 alle Europese waterlopen weer proper en leefbaar te maken. Jaarlijks werd een “Big Jump” georganiseerd. Gisteren organiseerde Natuurpunt Moervaart-Zuidlede voor de zesde mal een Big Jump in de Moervaart in Wachtebeke. Ook Lochristi nam deel.

Big Jump Wachtebeke 2015

Met 90 waren ze gisterennamiddag in Wachtebeke om stipt op om 15 uur om in de Moervaart te springen. Net zoals veel anderen, allen op hetzelfde tijdstip, verspreid over heel Europa. Iedereen met dezelfde bedoeling, om aan te tonen dat ze wakker liggen van proper water.
Voor de veiligheid van de zwemmers zorgden een tiental duikers, zodat er in totaal 100 waterratten waren. Zij werden bewonderd door een 300-tal toeschouwers. Ook een hele delegatie gemeenteraadsleden uit Lochristi kwam naar de Overledebrug, maar slechts enkelen waagden een duik in de Moervaart. Burgemeester Yves Deswaene mocht als allereerste van de ponton springen, kort daarna gevolgd door onder meer Frederic Droesbeke -met dochter- en Sam Heirman. Acteur Carry Goossens sprong dit jaar niet mee, maar gaf het startschot. Op de set van de filmopnames van de tweede film van FC De Kampioenen, had hij recent magnesiumpoeder in de ogen gekregen. Hij droeg daarom een zonnebril en een duik in de Moervaart was hem ten stelligste afgeraden.

Big Jump Wachtebeke 2015

Big Jump Wachtebeke 2015

Ook dit jaar weer heel wat gekostumeerden onder de moedigen: een heel (of geel) groepje taxidrivers vergezeld van Neptunus, een kip, een matroos en drie krokodillen. Na de duik ontvingen alle deelnemers een reep chocolade om weer warm te krijgen. En dat was nodig, want de zon bleef achterwege en de temperatuur bleef steken op 20 graden Celsius.
Big Jump Wachtebeke 2015

Maar hoe zit het nu met de waterkwaliteit van de Moervaart? We staken ons licht op bij Natuurpunt Moervaart-Zuidlede, die op hun stand waterstalen lieten onderzoeken en bekijken onder de microscoop.

“ Dit jaar ontdekken we nauwelijks leven in de stalen die we hier namen” lichtte Maatje Den Herder ons toe. “De vorige jaren zagen we steevast stekelbaarsjes en watervlooien. Maar dit jaar niets. Dit is vermoedelijk het gevolg van de weersomstandigheden. Het heeft de voorbije weken nauwelijks geregend, waardoor er ook weinig verswater in de Moervaart komt.”

“ Toch is er een voorzichtig positieve evolutie merkbaar” vertelt Jean Pierre De Rycke ons nadien. “We merken dat er terug meer vis zit in de Moervaart: baars, karper, brasem, paling en ook voorn. Vooral de aanwezigheid van baars, een roofvis, is hoopgevend. Verder werd er plomp (een plant van de waterleliefamilie) vastgesteld in Mendonk, en breidt dit zich verder uit richting Moerbeke-Waas.
Vermoedelijk is deze positieve evolutie het gevolg van het feit dat enkele fabrieken in Stekene niet meer aangesloten zijn en dat Aquafin steeds meer water zuivert. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Want nog altijd stroomt 20 procent van het afvalwater ongezuiverd in de beken in en rivieren.”
Om dit te verhelpen is een degelijk rioleringsnet noodzakelijk. Sommige gemeenten scoren hier heel erg goed en hebben een rioleringsgraad van ver boven 90 procent. Buurgemeenten Destelbergen en Zelzate scoorden in 2014 respectievelijk 83 en 98 procent. Lochristi haalt 72,3 procent.
Big Jump, was een goede aanzet, maar de Vlaamse waterlopen voldoen nog niet aan de Europese normen. Er is dus nog werk aan de winkel, ook in onze gemeente.

Eerder verscheen reeds over de laatste Big Jump: www.lochristinaar.com/nieuws/last-big-jump en over (on)zuiver water in Lochristi www.lochristinaar.com/nieuws/ondergronds-en-boven-water
Lochristinaar zorgde ook voor een uitgebreide fotoreeks die u hieronder kan bekijken.
Big Jump Wachtebeke 2015

 

Bij het artikel over de Big Jump deze fototreeks van Bennie Vanderpiete

Posted by Lochristinaar.com on maandag 13 juli 2015

Scroll naar boven